Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Majdnem megölték a dán karikaturistát

2008.02.12. 21:57
Három férfit tartóztattak le dán rendőrök, mert meg akarták ölni azt a grafikust, aki két éve bombát rejtő turbánnal ábrázolta Mohamed prófétát.

Két tunéziai és egy marokkói származású dán állampolgárt tartóztattak le Dániában. Azzal gyanúsítják őket, hogy meg akarták ölni az egyik grafikust azok közül, akiknek Mohamed-karikatúrái miatt két éve véres tüntetések rázták meg az iszlám világot. A prófétát terroristának beállító rajzok miatt muzulmán politikusok sora tiltakozott, és több ország is bojkottot hirdetett a dán termékek ellen.

A Guardian című brit lap tudósítása szerint a három elfogott közül a két tunéziait kitoloncolják, a dán állampolgárságú marokkói pedig a kihallgatás után szabadlábon védekezhet.

Kurt Westergaard több, hasonló rajzot készítő társával együtt rendőri őrizet mellett él, mert mindannyian számos halálos fenyegetést kaptak. Az iszlám tanítása szerint a prófáta ábrázolása már önmagában kimeríti a szentségtörést. A 73 éves Westergaard rajzán Mohamed turbánja alá egy bombát rejtett.