Gerzson
-3 °C
2 °C

Nem lehetett hamvasztani a sugárkezelt beteget

2003.01.25. 21:30
A belga beteg elhamvasztása azzal a kockázattal járt volna, hogy a sugárkezeléshez használt radioaktív részecskéket szétszórja a légkörbe.
Belgiumban a közegészségügyi hatóság szakvéleménye alapján egy rákban elhunyt férfit nem engedtek elhamvasztani, mert a szervezetében még nem lebomlott radioaktív anyag sugárveszélyt jelentett volna a közvetlen környezetre nézve.

A meghökkentő hír egy flamand televízió adásában hangzott el csütörtökön, majd foglalkozott vele a nyomtatott sajtó is. A tények: Frans Everaerts prosztatarákban szenvedett és erős sugárkezelést kapott. Mivel a rosszindulatú daganat már átterjedt a közeli csontokra is, az orvosok a kezelés hatásának erősítése végett olyan folyadékot injekcióztak a szervezetébe, amely reaktív anyagként fokozhatta a sugárhatást.

Mivel ez a radioaktív anyag csak 505 nap múltán bomlik le teljesen, a beteg viszont alig két hónappal a kezelés megkezdése után elhúnyt, a közegészségügyi hatóság nem engedte elhamvasztását.

"Az elhamvasztás azzal a kockázattal járt volna, hogy radioaktív részecskéket szór szét a légkörbe és maguk a hamvak is sugározhattak volna. Mivel feladatunk a lakosság biztonságának védelme, nem vállalhattuk a kockázatot" - nyilatkozott a sajtóban Dr Lodewijk Van Bladel, az országos nukleáris biztonsági ügynökség szakértője.

A meglepett özveggyel előbb azt akarták elfogadtatni, hogy férjét helyezzék ólomkoporsóba és még azt is helyeztessék egy betonkamrába, végül enyhült a hatósági szigor és megengedték neki az átlagos, fakoporsós temetést.

Belgiumban ez volt az első ilyen eset, de a közegészségügyi hatóság hangoztatta, hogy gyakran kérnek szakvéleményt ilyen különleges esetekben más hatóságoktól. A nukleáris biztonsági ügynökség most először adott ilyen elutasító szakvéleményt sugárkezelés után elhunyt betegről. A Frans Everaerts esetében alkalmazott hatásfokozó radioaktív anyagot egyébként már egyre kevésbé használják a daganatos betegségek kezelésében.