Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ukrán rakéta közeledik Kecel felé

2005.11.07. 12:41
Ukrán interkontinentális ballisztikus rakéta halad Kecel felé - a hatástalanított, huszonhárom méter hosszú harci eszközt két kamion szállítja a Hadtörténeti Múzeum keceli parkjába.

Most zajlik a vámvizsgálata a Záhonyi határátkelőhelyen annak az SS-24-es típusú rakétának, amely az Egymásért Egy-Másért Kiemelkedően Közhasznú Nemzetközi Alapítvány közreműködésével a Hadtörténeti Múzeum különleges gyűjteményét gazdagítja majd - tudta meg a HavariaPress.

A hatástalanított, ""nyugdíjas napjait élő"" harci eszköz mintegy 24 méter hosszú, 3 méter átmérőjű és több mint 12 tonna súlyú.

A fegyvert a múzeum keceli parkjába viszik és ott állítják ki a nagyközönségnek, mivel méreteinél fogva nem férne el a fővárosi intézményben.

A közúton érkező hatalmas rakétát két összekapcsolt kamion hozza felvezetéssel, rendőri kísérettel. A rakéta a nagyközönség számára november 15-től tekinthető meg.

Az SS24-es a 80-as évek második felében misztikus fegyver volt mind a keleti, mind a nyugati blokk szemében. Földről és víz alól egyaránt indíthatták, az indítóállványt felszerelhették tengeralattjáróra, hajóra, szárazföldi hordozóeszközre, de volt, amikor egy vonatot alakítottak át erre a célra, a szerkezetet álcázott alagutakban elrejtve.

A rakétafej akár hat nukleáris robbanófejet is befogadhatott. A rettegett rakéta "fénykorában" még menet közben is irányítható volt és hatótávolsága elérte a 12 ezer kilométert.

A volt szovjet tagállamok területén több ilyen rakéta van még hadrendben.