Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az önkielégítés sérti a ramadán törvényét

2006.10.05. 17:23
Sajjid Ali Khameini, Irán vallási vezetője saját honlapján válaszol az olvasói kérdésekre, és nem jön zavarba a szókimondó kérdésektől.

Irán legfőbb vallási vezetője afféle muszlim Veres Pálként ad a Koránhoz hű életvezetési tanácsokat a hozzáfordulóknak, és válaszol a különféle iszlám vallási kérdésekre hivatalos honlapján. A hozzá intézett kérdések közül a legfrissebbek a közelgő böjti hónappal, a ramadánnal kapcsolatosak.

Fotó: Mohammed Sawaf (AFP)
Fotó: Mohammed Sawaf (AFP)

Az iráni vallási vezető a legkevésbé sem prűd és álszent a válaszadásban, jól tükrözi ezt a legutóbbi kérdésre adott válasza. Sajjid Ali Khameini a "maszturbálni böjt idején" felcímű (innen nézve akár provokatívnak is tekinthető) kérdésre készségesen és hosszan fejti ki nézeteit a ramadán idején történő - férfiúi - önkielégítésről bizonyos formáiról.

A kérdés a következőképp hangzik: "Ha valaki ramadán havában maszturbál, anélkül hogy magömlése lenne, megsérti-e a böjtölés szabályait?" A válasz: "Ha nem áll szándékában onanizálni és magömlést előidézni, akkor a böjtöt rendben megtartja, noha tiltott tevékenységet folytatott. Azonban, ha szándékosan nyúl magához, vagy ha tisztában van vele, hogy máskor rendszeresen van magömlése ily módon, és sperma ürül is, akkor az a böjtölés szándékos és tiltott megsértése."

Khomeini más kérdésekre is hasonlóan készségesen válaszol. Így többek között megtudhatjuk a ramadánnal kapcsolatban, hogy cukorbetegek nyugodtan beadhatják maguknak az inzulininjekiót a böjtölés alatt. A barát, akinek barátjáról azt híresztelik, hogy homoszexuális, jobban teszi ha nem nyomoz utána, hanem továbbra is muszlimként bánik vele. Lóversenyeken csak a zsokék fogadhatnak, áll az egyik érdekes válaszban.

Ramadán
Az iszlám öt fő törvénye közül komoly megpróbáltatást jelentő szabály a böjtölés megtartása a ramadán havában. A böjti hónap során az igazhitű muzulmán napkeltétől napnyugtáig nem ehet, nem ihat, nem dohányozhat, szexuális életet sem élhet. A böjt alól mentesül, aki utazik, beteg, vagy az egészségét veszélyeztetné a szigorú megpróbáltatás. Amennyiben bizonyos ok miatt a böjt nem tartható meg, az elvesztett napokat pótolni kell, tehát a hónap elmúltával annyival több napig kell böjtölni, ahány napot elvesztegetett a hívő. A böjti előírások ugyanakkor hagytak "kibúvókat", például megváltható az önéheztetés szegény emberek étkeztetésével, és a nappali éhkoppot esténként hagyományosan vidám falatozás, vendégeskedés váltja föl. (Forrás: terebess.hu)