Eleonóra
-1 °C
2 °C

Enyhéb büntetés az erőszakoskodó veteránnak

2006.03.08. 09:57
Mentesítő körülményként vette figyelembe egy nemi erőszakoló háborús múltját az olasz bíróság. Brown deszantos, aki Irakban szakmailag ölt, Vicenzában egy nigériai lányt erőszakolt meg brutálisan.

Mentő körülményként vették figyelembe egy nemi erőszak miatt bűnösnek talált amerikai katona perében a légideszantos egy éves iraki szolgálatát Olaszországban, jelentette a Reuters. A 27 éves James Michael Brown egy nigériai lányt erőszakolt meg az olaszországi Vicenzában, de a kiszabható nyolc éves börtön helyett végül csak 5 év 8 hónapra ítélték.

Brown megbilincselte áldozatát, akit análisan is megerőszakolt, majd meztelenül kilökte az utcára. A bíróság szerint brutális tettét az Irakban átélt élmények befolyásolták. Az amerikai katonák "láthatatlan ellenséggel folytatnak gerillaháborút, amiben minden eszközt bevetnek ellenük. Ez rendkívül megterheli a nemzetközi koalíció katonáit" - írta írásos indoklásában az eljáró bíró a Retuers jelentése szerint.

Az orvosi szakértői véleményekkel is alátámasztott indoklás szerint "Brown deszantos feladata egy éven át nem csak az ellenség megölése vagy elfogása, de a legkiszámíthatatlanabb, durva módszerekkel végrehajtott rajtaütések kivédése is volt". A bírók szerint Brown emiatt "kisebb jelentőséget tulajdonított a környezetében élők életének és jólétének, ez befolyásolhatta a bűncselekmény elkövetésében".

Brownt a mentő körülmények figyelembe vételével a kiszabható nyolc évnél enyhébb büntetésre ítélték. Ráadásul a kiszabott 5 év 8 hónapos börtönt sem kell feltétlenül leülnie. A még nem jogerős ítélet fellebbviteli tárgyalását már az Egyesült Államokban várhatja ki.

Brown ügyvédje, Antonio Marchesini tagadta, hogy ők játszották volna ki a perben az iraki kártyát. A bíróság orvosi szakvélemények alapján fogadta el mentő körülményeket, mondta a Reutersnek, tagadva, hogy az iraki szolgálatot mentségként akarta volna használni a perben.