Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Huszonöt év börtönt kapott a rasszista kamionsofőr

2005.02.05. 10:11
Huszonöt évi börtönbüntetésre ítélt egy francia bíróság egy ötvenéves férfit pénteken egy észak-afrikai származású fiatal meggyilkolása és tizenhat rendbeli, fajgyűlöletből elkövetett emberölési kísérlet vádjával.

Joel Damman kamionsofőr, aki a Dzsibutiban töltött katonai szolgálata alatt tanult meg fegyverrel bánni, 2002 október 4-én ittasan észak-afrikai származású személyekre lövöldözött az észak-franciaországi Dunkerque két, főként arab bevándorlók látogatta bár küszöbén.

Az első helyen először senkit nem talált el, majd visszatért és három személyt megsebesített, később egy másik bárban lövöldözött, ahol egy 17 éves fiú életét vesztette. Tettének elkövetése előtt egy üveg bort és tíz morfiumtartalmú tablettát fogyasztott el. Az ügyész 30 évi elzárás kiszabását javasolta.

A gyilkosság napján a férfi - aki alkoholista és erőszakos ember hírében állt - a szemtanúk szerint a gyilkosság napján rasszista szidalmakat hangoztatott. Gépkocsijának rendszámát letakarta, sötét színű vadászruhát, és sötét szemüveget vett fel. Először csak ijesztgetni akart, de később "azt hitte, hogy vadászaton van" - vallotta a douai-i bíróságon.