Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

55 centis patkányok London utcáin

2006.10.12. 09:27
Egyre nő a patkányok terjesztette fertőzéses megbetegedések száma Londonban. A kiirthatatlan szuperpatkányok világszerte gondokat okoznak, Velencében már több a patkány mint a galamb.

Óriási patkányok szaladgálnak London utcáin és nő a fertőzéstől való félelem. Az angol fővárosban a múlt évben a fertőző betegségek 8 százalékos növekedését mutatták ki azzal együtt, hogy az egészségügyi szervek szerint a statisztika nem pontos, mivel sokan nem jelentik be a megbetegedést, írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Bátrak és méregállók

London déli részében 55 centiméteres patkányokat, Rattus norvegicusokat fogtak, ez a fajta a legelterjedtebb az európai városokban, például Rómában is. Egyre több a patkány és ennek oka, hogy több és jobb élelemhez jutnak, egyre több esélyük van a túlélésre és újabban már ellenállnak a legújabb mérgek halálosnak hitt adagjainak is.

Az emberektől sem félnek, és ez utóbbi két tényező a legnyugtalanítóbb, mert egyrészt nehezebbé vált a patkányirtás, másrészt könnyebben megtámadhatják és megfertőzhetik az embereket.


Az orvosok szerint 150 olyan betegség van, amelyet a patkányok és egerek közvetlen érintkezés nélkül is átadhatnak az embereknek. Köztük van a tífusz és a paratífusz is.

Szeretik a gyorséttermeket

Ami az élelmet illeti, a patkányok kedvencei a gyorsétkezdék hulladékai, amelyekben sok a protein. A szakemberek javasolják a hulladékok mélyhűtését, mivel sok helyen csak kéthetenként szedik össze azokat. A veszélyben nemcsak London érintett. A skótok már új-zélandi patkányirtókat is hívtak segítségül, nekik ugyanis gazdag tapasztalataik vannak e téren.

De ugyanez a helyzet minden városban, New Yorktól Velencéig. Ez utóbbiban állítólag már ugyanannyi a patkány, mint a galamb.