Auguszta
-3 °C
2 °C

Ebayen a pápa Golf IV-e

2005.04.29. 10:27
Már több tízezer eurót ígérnek Ratzinger bíboros interneten árverésre bocsátott magánautójáért. Az aukciót az a szerencsés flótás indította, aki néhány hónapja megvette a bíboros levetett Golfját.
"A jármű kiváló állapotban van, például az eredeti ülések találhatók benne" - dícséri VW Golfját az Ebayen bizonyos "gape83". A leírás szerint a jármű különlegessége, hogy néhány hónappal ezelőttig Joseph Ratzinger bíboros, vagyis XVI. Benedek pápa tulajdonát képezte.

#alt#
Utolsó ismert tulajdonosa...

Ami első hallásra jópofa viccnek tűnik, valójában a kőkemény valóság. Leonie Bechtoldt, az Ebay Deutschland szóvivője szerint Olpe város közlekedési hatósága megerősítette, hogy a személygépjármű irataiban az utolsó tulajdonosként Ratzinger bíboros szerepel.

#alt#
A valódi pápamobil
114 licit után

Az Ebayen új felhasználónak számító gape83 az indulóárat 9990 euróban (2,52 millió forint) határozta meg. Pénteken reggel 114 licitet követően 45 250 euró (11 millió 409 ezer forint) volt a legmagasabb ajánlat.

Az 1999-es első forgalomba helyezésű Golf IV könnyűfém felniken áll és klímaberendezéssel szerelték fel. Van benne ABS, kétoldali légzsák, kazettás rádió. Műszakira legközelebb 2007-ben kell vinni.

A kilométerszámláló 75 ezret mutat. Az árverés május 5-én, európai idő szerint este fél nyolckor ér véget. Hasonló szürkésfekete Golfot különben a mobile.de internetes autóbörzén 7950-11900 euró közötti áron kínálnak.

Ratzinger autója Magyarországon "roncsnak" számít, minthogy Euro 2-es a motorja. A regisztrációs adó kivetésének jelenlegi gyakorlata szerint az esetleges magyar vásárló zsebéből az autó árán felül még 1,06 millió forintot húznak ki adó címén, és körülbelül százezret kell szánni a kötelező vizsgálatokra és papírokra. Hasonló Golfot különben 1,9-2,3 millió forintért találni itthon.