Bernát, Felícia
12 °C
25 °C

260 ittas vezetőt, 1000 gyorshajtót fogtak húsvétkor

2008.03.26. 14:57
Nagyszabású razziát tartott húsvétkor a rendőrség. 18 ezer embert szondáztattak, 268 ittas vezetőt fogtak el, 800 helyszíni bírságot szabtak ki gyorshajtás miatt.

260-nál is többször színeződött el az alkoholszonda a húsvéti háromnapos hosszú hétvégén megtartott rendőrségi razzián, összegezte az országos adatokat a rendőrség. Az ünnep alatt összesen 400, ezek közül négy halálos és 150 sérüléssel járó baleset történt, ezek kedvezőbb számok, mint az elmúlt években. Tavaly ugyanis 9 halálos és 200-nál is több sérüléses karambol volt.

Oberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) osztályvezetője elmondta, a balesetek 15 százalékát okozta olyan sofőr, aki alkoholt fogyasztott, mielőtt a volánhoz ült. Az év első három hónapjában már sikerült 10 százalék alá szorítani az ittasan okozott balesetek számát, most azonban ez megint megugrott.

A három nap alatt több mint 18 ezer embert szondáztattak meg a rendőrök, a készülék 268 esetben színeződött el. A közelmúltban bevezetett zéró tolerancia elve alapján ilyenkor a rendőrök azonnal elveszik a jogosítványt, mégis csak 126 vezetői engedélyt kaptak a helyszínen. Ennek egyik oka, hogy az autósok letagadják, hogy náluk lenne az okmány. Oberling József hangsúlyozta, hogy ezzel nem oldanak meg semmit, hiszen a nyilvántartásba mindenképp bekerül, hogy bevonták a papírt.

Jámbor István, az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hog gyorshajtás miatt 800 helyszíni bírságot szabtak ki és 200 feljelentést tettek. Az átlagos bírság egyébként 10 ezer forint körül mozgott. A rendőröknek több mint félezer esetben kellett intézkedniük amiatt, hogy az autósok nem kapcsolták be a biztonsági övet, további 140 autós pedig jogosítvány nélkül vezetett.