Valér
4 °C
8 °C

100 embert vittek el egy kaliforniai egyetemi drograzziáról

2008.05.07. 11:21

Csaknem száz embert, többnyire diákokat tartóztattak le kedden egy drograzzián egy kaliforniai állami egyetemen. A rendőrségi jelentés szerint a San Diego-i Állami Egyetemen egy éve folyt már a fedett nyomozás a kiterjedt kábítószer-hálózat leleplezésére.

A hatóságok azután kezdtek vizsgálódni, hogy 2007. májusában egy 19 éves diáklány drogtúladagolásban meghalt a kampuszon. Azóta februárban újabb hasonló haláleset is történt.

A keddi akcióban összesen 96 embert vettek őrizetbe kábítószerrel való visszaéléssel kapcsolatos vádakkal, közülük 75 a több mint 30 ezer fős egyetem diákja volt.

A rendőrök többek között 23 kg marihuánát, 48 tő marihuánanövényt, 350 ecstasy-tablettát, kokaint, hallucinogén gombákat, metamfetamint és illegálisan beszerzett, receptre kapható gyógyszereket találtak. Lefoglaltak még egy puskát, három félautomata pisztolyt, bokszereket és 60 ezer dollárnyi kézpénzt.

Az egyetem elnöke bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a letartóztatott diákokat, és a campus területéről is kiköltöztették őket.

A kampuszon több fiú és lány diákegyesület működik, a nyomozás arra is fényt derített, hogy ezek egyikének szinte minden tagja részt vett a szervezett drogkereskedelemben. Egy kokaindíler diákot már csak egy hónap választott el attól, hogy állambiztonságból diplomázzon, s közben már a kampusz rendőrségi szolgálatánál is alkalmazták.