Ervin
14 °C
22 °C

Negyvenmillió fontos bankrablás

2006.02.23. 10:34
Rendőrnek öltözött fegyveresek ütöttek rajta egy dél-angliai pénzlerakaton. A rablók túszul ejtették a lerakat menedzserét és családját. A lerakatban 40 millió font, a dél-angliai bankok készpénzkészletének jelentős hányada volt.

Nagy-Britannia történetének legnagyobb rablását követték el szerda éjjel a kenti Tonbridge-ben. Magukat rendőrnek álcázó fegyveresek 40 000 000 fontot (csaknem 15 milliárd forintot) zsákmányoltak egy pénzlerakatból, jelentette a Sky News.

A banda emberrablással készítette elő az akciót, írja a Guardian. A rablás előtt túszul ejtették a lerakat menedzserét és családját. A menedzsert szirénázó rendőrautóval vették üldözőbe, amikor hazafele tartott a munkából, így tudták elrabolni.

Ezzel egyidőben a menedzser otthonánál is rendőrnek öltözött bandatagok jelentek meg, akik nejét és fiát is túszul ejtették. Ezután a banda egy másik csoportja lerohanta a pénzlerakatot, ahol tizenöt dolgozót kötöztek meg.

A zsákmány akkora volt, hogy a banda egy 7,5 tonnás kamionnal tudta csak elszállítani. A negyvenmillió font az Angol Nemzeti Bank tulajdona volt, kereskedelmi bankok készpénzigényét fedezte volna, délkelet-angliai bankokba kellett volna szétosztani, írja a Guardian.

A Guardian rendőrségi forrásokból származó értesülései szerint a rablók tudhatták, hogy februárban a szokásosnál több készpénz lehet a depóban.

A Nemzeti Bank vezetése igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy szerződései szerint a pénzlerakat tulajdonosa, a Securitas Cash Management Systems a teljes összegre garanciát vállalt, azaz az adófizetőket nem éri veszteség.

2004 karácsonya előtt Észak-Írországban követtek el hasonló stílusú bankrablást, akkor 20 millió font volt a zsákmány. A rendőrség akkor az akció szervezettségéből arra következtetett, hogy a katolikusok szeparatista terrorszervezetének, az IRA-nak a militáns szárnya követhette el az akciót.