Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Újra életfogytiglan a bolti sorozatgyilkosnak

2003.07.18. 11:04
Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat a Fővárosi Bíróság első fokú ítélete szerint Erdélyi Nándor. Az ítélet szerint az újvidéki férfi 1998 január-februárjában három boltban négy eladót meggyilkolt, összesen ötvenezer forintot zsákmányolt.
Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság Erdélyi Nándort, a bolti sorozatgyilkosság gyanúsítottját. A nem jogerős ítélet szerint Erdélyi több emberen elkövetett emberölés miatt legalább 25 évig nem bocsátható szabadlábra.

Négy halott, ötvenezres zsákmány

A bíróság mind a négy vádban szereplő gyilkosságban bűnösnek találta Erdélyit. A vád szerint az újvidéki születésű, jugoszláv állampolgárságú férfi, aki bolti rablások miatt a 90-es évek közepén több évet töltött börtönben, szabadulása után 1998 januárjában-februárjában kirabolt három üzletet, és pisztollyal lelőtt négy eladót. Zsákmánya összesen, mintegy 50 ezer forint volt.

A Fővárosi Bíróság (FB) 2000-ben kihirdetett elsőfokú döntésében nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés címén ítélte életfogytiglanra Erdélyi Nándort a csepeli kettős gyilkosság miatt, és úgy rendelkezett, hogy leghamarabb 23 év után vizsgálható feltételes szabadlábra bocsátása. A Legfelsőbb Bíróság tavaly másodfokon hatályon kívül helyezte az FB döntését, és új eljárásra utasított.

Összefüggést kerestek

Az LB szerint összefüggésében kellett volna szemlélni Erdélyi Nándor nyomozati szakban mind a négy gyilkosságra vonatkozóan tett részletes beismerő vallomásait, a helyszínek részletes leírását, amelyekben mind a négy emberölést illetően voltak olyan adatok, amelyeket csak az elkövető ismerhetett.

Továbbá az LB nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy mind a négy gyilkosságot ugyanazzal a fegyverrel követték el, illetve Erdélyi Nándor őrizetbe vétele után abbamaradt a "sorozat jellegű bűncselekmény".