Gizella
9 °C
15 °C

Sárlavina lett egy áradó folyóból Japánban

2008.07.28. 15:24
Özönvízszerű esőzés okozott áradásokat és földcsuszamlásokat Japánban, négy ember életét vesztette. Kiotóban 20 ezer ember evakuálását rendelték el. Tajvanon tájfun szedett áldozatokat.

Négy ember vesztette életét az özönvízszerű esőzés okozta áradásokban és földcsuszamlásokban hétfőn Japán nyugati részén, miközben Tajvanon tájfun követelt egy emberéletet.

Japánban egy 29 éves nő és három - 5, 10 és 12 éves - gyermek fulladt vízbe Kóbe városában, miután elsodorta őket a települést átszelő Togagava folyó, amely alig néhány perc alatt lépett ki medréből és változott hömpölygő sárlavinává. További három ember került kórházba különböző fokú sérülésekkel. A helyi hatóságok szerint évtizedek óta nem volt példa a folyó áradására.

Kiotóban, a volt császárvárosban 20 ezer ember evakuálását rendelték el, miközben több út is víz alá került és néhány jármű egészen a tetejéig elmerült.

A turisták által kedvelt Kanadzavában, amit kis Kiotó néven is emlegetnek, az utcákat elárasztotta az Aszana folyó. Az árvíz miatt veszély fenyegeti az óváros fából épített házait és kertjeit, amelyek még az Edo-korszakból (1603-1686) maradtak fenn. A településen 300 ház víz alá került, de az önkormányzat az esti órákban feloldotta az 50 ezer ember evakuálásáról délelőtt kiadott rendeletet, miután csillapodott az ítéletidő. Több mint nyolcszázan közösségi szállásokon kerestek menedéket, 500 háztartásban volt áramkimaradás, és az áradás késéseket okozott a vonatközlekedésben is.

A szomszédos Tojama városban egy motorkerékpárost temetett maga alá egy sárfolyam, de eszméleténél volt, amikor kiásták a földtömeg alól. Súlyos csonttörései miatt kórházba szállították.

Japán nyugati részét a hétvége óta sújtja kiadós esőzés, néhány térségben hétfőre virradó éjszaka óránként csaknem 120 milliméter csapadék esett.

Tajvanon eközben tájfun söpört végig: egy ember meghalt, öten megsérültek, lakások tízezreiben szünetelt az áramszolgáltatás, számos repülőjáratot töröltek. Az ítéletidőt kísérő áradások miatt zárva maradtak iskolák, üzletek, hivatalok, de nem működtek a pénzpiacok sem. A széllökések helyenként a 180 kilométer/órás sebességet is elérték. A tájfun a kínai Fucsien (Fujian) tartomány irányába halad tovább, de várhatóan trópusi viharrá szelídül, ha eléri a szárazföldet. Fucsien és Csöcsiang (Zhejiang) tartományokban több mint 340 ezer ember evakuálását és csaknem 13 ezer tengeren lévő halászhajó visszahívását rendelték el a kínai hatóságok. Kína és Tajvan között szünetel a kompközlekedés.