Emma
-2 °C
6 °C

Reagan halálhírét keltették

2003.06.30. 12:07
Az egykori amerikai elnök haláláról futótűzként terjedő híreket minden valószínűség szerint egy félreértelmezett helyzetgyakorlat okozhatta.
Pár nappal ezelőtt futótűzuként terjedt el a hír kormányzati körökben: meghalt Ronald Reagan, az Egyesült Államok egykori elnöke. Az információ először a republikánus köröket járta be, majd a külügyminisztériumban terjedt tovább, végül a képviselőház elnökének irodájában "kötött ki". A hír forrásaként az ABC News hírügynökséget jelölték meg.

Gyakorlatok

Ám az ABC soha nem erősítette ezt meg, sőt cáfolta a volt elnök halálhírét. Valójában az történhetett, hogy a "breaking news"-szekció egyik próbafelvételét láthatta valaki. Ezt az osztályt azért hozták létre, hogy a legváratlanabb történésekre is pontosan és gyorsan tudjon reagálni, ne fordulhassanak elő még egyszer olyan hibák, mint amik a Columbia katasztrófájánál, vagy a legutóbbi iraki háború kapcsán történtek. Ezért az utóbbi hetekben producerek, operatőrök és a technikusok városszerte több helyen bukkantak fel, hogy a különböző kitalált eseményekre épülő helyzetgyakorlatokat megvalósítsák. A felvételeket az ABC belső hálózatán adták közre.

Túlbuzgó konkurencia

Június 18-án a hírügynökség munkatársai a "Ronal Reagan elnök elhunyt" című helyzetgyakorlaton dolgoztak, a stáb a Fehér Ház előtti pázsitra vonult. Paul Slavin, az ABC egyik alelnöke szerint aki azt hitte, hogy az egy valódi riport, az "kissé ütődött" lehetett. Először is nem a megszokott Fehér Házi tudósítójuk állt a mikrofon mögött, hanem egy sportos ruhát viselő technikus. A férfi csak a beállításokhoz állt be, és pár szót mormogott Reagan haláláról. Slavin azt állítja: egyik versenytársuk munkatársa megláthatta a kamu anyag forgatását, majd lázas telefonálásba kezdett, hogy kiderítse, igaz-e a hír, pár óra múlva pedig mindenki az egykori elnök haláláról beszélt. Slavin hozzátette: a Reagan-incidens miatt nem állítják le a helyzetgyakorlatokat.