Meghalt Rebeka

2006.01.16. 18:51
Súlyos tüdőszövödmény miatt nem sokkal hat óra előtt meghalt a májátültetésen átesett négyéves kislány a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján.

Meghalt a második májátültetésen átesett négyéves kislány hétfőn este - közölte Járay Jenő professzor az MTI-vel. A kislány súlyos tüdőszövődmény következtében nem sokkal hat óra előtt hunyt el.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint a másodszorra beültetett máj működött, hétfőn reggel a gyermek állapota stabil volt, keringése jónak látszott és a szívműködése is normális volt. Az idegrendszeri tünetei nem változtak a vasárnapi állapothoz képest, a veséje viszont nem működött. Délben súlyos tüdőszövődmény lépett fel a kislánynál, ami tüdővérzést okozott.

Ismeretlen vírus

Rebekán végezték el január 4-én az első élődonoros májátültetést Magyarországon. Az édesapa bal májlebenyét ültették a gyermek szervezetébe.

A beavatkozásra azért volt szükség, mert a kislány máját egy eddig ismeretlen vírus tette tönkre. Azt, hogy mi okozta a kislánynál az akut májelégtelenséget, az orvosok nem tudták kideríteni. Sajtóhírek szerint a gyermek nyers disznóhúst ehetett, de az orvosok nem találtak bizonyítékot arra, hogy ennek fogyasztásától betegedett meg a kislány.

Rebeka állapota az első májátültetés után folyamatosan rosszabbodott. A kislány a hétvégén kritikus, kóma közeli állapotban volt, mája és veséje leállt, és agyában ödéma keletkezett.

"Az első emeleten kaptuk el"

A beavatkozást az orvosok átmeneti megoldásnak szánták, amíg nem sikerül szerezni beültethető szervet egy 0-ás vércsoportú agyhalott donortól. A hétvégén külföldről érkezett meg a Rebeka számára megfelelő máj.

Az addigra enyhe agyi károsodást szenvedett kislányt vasárnap délután egy órakor kezdték el operálni. "A kislány kiesett a tizedik emeletről és az első emeleten most elkaptuk" - jellemezte a kislány műtét előtti állapotát és a beavatkozás jelentőségét akkor a professzor a 18 órás műtét után.

A beültetett új szerv az operáció után működött és Rebeka állapota valamelyest javult., de az orvosok a túlélési esélyeiről végig visszafogottan nyilatkoztak.

  • Tippek
  • Hírek