Zavaros dolgokat próbálnak meg tisztázni Rebeka halála után

2006.01.17. 10:35
Több kérdés tisztázásra vár azután, hogy hétfőn meghalt a két májátültetésen átesett kislány. Az egészségügyi miniszter kedden egy megbeszélésen akarja tisztázni a történteket. Kérdéses az is, hogy az orvosok nem vállaltak-e felesleges kockázatot az ismeretlen vírus miatt megbetegedett gyermek megoperálásával.

Számos kérdést vet fel a két májátültetésen átesett négyéves kislány halála, ezért Rácz Jenő egészségügyi miniszter kedden egy megbeszélésen akarja tisztázni a történteket a beavatkozásokat végző orvosokkal és a Hungarotransplant Kht. vezetőivel.

Rebeka hétfőn súlyos tüdőszövődmény miatt halt meg a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, miután elvégezték rajta a második májátültetést is. A kislány volt az első Magyarországon, aki január 4-én élődonoros májátültetésen esett át. Ez azt jelenti, hogy az édesapa bal májlebenyét ültették a gyermek szervezetébe. Miután a kislány szervezetében lévő ismeretlen vírus ezt is megtámadta, egy agyhalott donortól származó májat kellett beültetni, de már ez sem tudta megmenteni a gyermek életét.

Kockázatok

A kislány sorsáról az egyik gyakran feltett kérdés az, nem vállaltak-e felesleges kockázatot az orvosok azzal, hogy éppen Rebekán és édesapján végezték el az első élődonoros májátültetést. Egyes vélemények szerint ugyanis várható volt, hogy a nem azonosított kórokozó a beültetett májat is megtámadja, így kérdéses, szükség volt-e az apa bal májlebenyének felhasználására, s ezzel az ő egészségének kockáztatására.

A miniszter nem talált hibát
Az Egészségügyi Minisztérium napokon belül megvizsgálja, hogyan lehet szorosabb kapcsolatot kiépíteni a szervcserét koordináló Eurotransplant nevű szervezettel, illetve áttekintik Magyarországon a meglévő kétoldalú kapcsolatokat - közölte az egészségügyi miniszter kedden Budapesten. Rácz Jenő az MTI szerint hozzátette: Magyarországon a szervátültetés szervezése, illetve a jogi háttér megfelel az európai normáknak. A miniszter közölte: a hétfőn elhunyt négyéves kislány kapcsán tájékozódott az eseményekről Járay Jenő professzortól és Borsi Józseftől, a Hungarotransplant Kht. ügyvezetőjétől. A folyamatban részt vettek munkájával kapcsolatban a miniszter annyit közölt: "kifogás nem merült fel". Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szerdai kormányülésre kért tájékoztatást a hétfőn elhunyt kislánnyal történtekről.

Egyelőre nem világos az sem, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) adott-e engedélyt az élődonoros májátültetésre. A Magyar Hírlap szerint erre kedden várható válasz, de az újságnak két ETT-tag azt mondta: engedélyezési szempontból nem számít új eljárásnak az élődonoros májtranszplantáció, hiszen az igazából két bevett sebészi eljárás (májmetszés és májbeültetés) összekapcsolását jelenti.

Rebeka esetében az első beavatkozásra azért volt szükség, mert a kislánynál egy ismeretlen vírus akut májelégtelenséget okozott. Sajtóhírek szerint a gyermek nyers disznóhúst ehetett, de az orvosok nem találtak bizonyítékot arra, hogy ennek fogyasztásától betegedett meg a kislány.

Utolsó órák

Rebeka állapota az első májátültetés után folyamatosan rosszabbodott, egyértelművé vált, hogy szükség van egy 0-ás vércsoportú agyhalott donortól származó új májra. A hétvégén külföldről kapott májat vasárnap ültették be Rebeka szervezetébe.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint a vasárnap beültetett máj megfelelően működött, hétfőn reggel a gyermek állapota stabil volt, keringése jónak látszott és a szívműködése is normális volt. Idegrendszeri tünetei nem változtak a vasárnapi állapothoz képest, a veséje viszont nem működött. Hétfő délben azonban súlyos tüdőszövődmény lépett fel a kislánynál, ami tüdővérzést okozott és Rebeka nem sokkal este hat óra előtt meghalt.

  • Hírek
  • Bankszámla