Kómaközeli állapotban Rebeka

2006.01.12. 16:42
Leállt Rebeka mája és veséje, és agyödéma is fellépett. Az élődonoros májátültetésen átesett kislány kritikus, kómaközeli állapotban van, lélegeztetőgépre kötötték.

Kritikus, kómaközeli állapotban van Rebeka, a múlt héten májátültetésen átesett kislány, mondta Járay Jenő professzor, a gyermek kezelőorvosa. A kislány lélegeztetőgépen van.

A fájdalomingerre ugyan reagál, de mája és veséje leállt, és agyában ödéma keletkezett, mondta el a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója. Idegrendszeri károsodásnak egyelőre nincs jele.

Rebekát a múlt hét szerdán műtötték, ő esett át elsőként élődonoros májátültetésen Magyarországon. Az édesapjától vett máj öt napig működött, de aztán a lányt lebetegítő vírus tönkretette.

Orvosai kényszerhelyzettel indokolták az eddig példa nélküli beavatkozást. Mint mondták, ha nem vágnak bele a műtétbe a betegség okának feltárása előtt, Rebeka már nem élne.

A kislány máját egy eddig ismeretlen vírus tette tönkre. Egyes feltételezések szerint a gyermek nyers disznóhúst evett, de Szőnyi László, az 1. számú gyermekklinika belgyógyász adjunktusa szerint erre nincs bizonyíték.

Rebeka most májpótló kezelést kap, amíg nem érkezik megfelelő donormáj. A kórház európai összefogásban keres megfelelő donort Rebekának. Az orvoscsoport 24 órás készenlétben várja a megfelelő, nullás vércsoportú májat. A kislány túlélési esélyei minden újabb műtéttel romlanak.

  • Hírek
  • Hírek