Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Hazamehetnek az előzetesből az autópályarendőrök

2007.06.15. 11:55
Szabadlábon védekezhetnek a Borsodban vesztegetés miatt letartoztatott, és május vége óta fogva tartott autópályarendőrök péntektől. A REBISZ Autópálya-rendőrség 14 tagjára a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség főügyész-helyettese végrehajtandó szabadságvesztést kér - ezt maga a megyei főügyész-helyettes jelentette ki.

A hivatali helyzetükkel visszaélő, vesztegetés miatt gyanúsított rendőrök előzetes letartóztatása péntektől véget ér, mert az eddig beszerzett bizonyítékok megerősítették a megalapozott gyanút, így a továbbiakban nem kell tartani attól, hogy az eljárás sikerét a gyanúsítottak meghiúsítanák - mondta Mészáros János.

A megyei főügyész-helyettes hozzátette: az egy hónapja előzetes letartóztatásban lévő, a REBISZ Autópálya-rendőrség emődi és káli alosztályainál szolgálatot teljesítő rendőrök ügyében a végső döntés hónapok múlva születhet csak meg. "Összesen 400 tanú kihallgatása szükséges az ügyben, eddig 150 embert hallgattunk meg" - tette hozzá Mészáros. Az ügyészség a rendőrökre végrehajtandó szabadságvesztést kér majd.

A gyanúsítottakat május 17-én - titkos adatgyűjtést követően - vette őrizetbe a rendőrség. A nyomozást a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata feljelentése alapján indította a Miskolci Nyomozó Ügyészség. A rendőröket és néhány vállalkozót folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntettével vádolják. Feltételezések szerint a rendőrök hivatali helyzetükkel visszaélve rendszeresen jogtalan anyagi előnyhöz - vagy annak ígéretéhez - jutottak több autómentéssel foglalkozó vállalkozótól. Az anyagi előnyhöz a gyanúsítottak annak ellenszolgáltatásaként juthattak hozzá, hogy az M3-as számú autópályának az illetékességi területükhöz tartozó szakaszairól a baleset, műszaki meghibásodás, vagy más ok miatt elszállítandó autók mentéséhez kizárólagosan bizonyos vállalkozók szolgáltatásait vették igénybe.