Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Buziverésre buzdítanak a reggae-sztárok

2004.08.18. 08:34
A homoszexuálisok elleni tettleges fellépésre, sőt gyilkosságra buzdítják hallgatóikat az új Jamaica megteremtéséről daloló reggae-elődaók. A Scotland Yard és a brit államügyészség négy dancehall reggae sztár ügyében kezdett vizsgálódni.
Melegek megölésére buzdító reggae-dalok ügyében nyomoznak Nagy-Britanniában.

Felbújtás lehet a vád

A dancehall reggae műfaj négy legnevesebb jamaicai sztárja, Beenie Man, Bounty Killer, Elephant Man és Buju Banton került a Scotland Yard és a brit államügyészség vizsgálódásának célkeresztjébe. Ha bebizonyosodik, hogy az énekesek dalai valóban homofób szöveget tartalmaznak, erőszakra való felbujtás bűnében találhatják bűnösnek a jamaicai reggae-énekeseket.

Páncélököl

Beenie Man
A brit melegjogvédő szervezeteket különösképpen felháborították a 31 éves Beenie Man, valódi nevén Anthony Moses Davies "buziverő" dalai, amelyekben a melegek felakasztására, illetve páncélököllel való megölésére vonatkozó felhívások hangzanak el. A jogvédő szervezetek tiltakozására törölték a sztár júniusi londoni koncertjét, és az énekest őrizetbe vette a rendőrség. Egyik dala miatt akarják kihallgatni, amelyben a homoszexuálisok meglincselésére ösztökéli közönségét úgymond "egy új Jamaica" megteremtése céljából. A szólásszabadság nem foglalja magába a bűncselekményre és emberölésre való felhívás jogát - hangoztatta Peter Tatchell, a brit melegek vezető aktivistája.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a reggae-dalok durva homofób szövege is közrejátszhat abban, hogy a közép-amerikai szigetországban, az egykori brit gyarmaton elszaporodott a melegek elleni erőszak, gyakori az emberölés. A Beenie Man elleni nagy-britanniai jogi fellépést nehezítheti az a körülmény, hogy az énekes sajátos jamaicai tájszólást használ dalaiban, és egyes lemezei nem is jelentek meg Nagy-Britanniában.