Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Magyar turisták rekedtek Cipruson

2005.08.17. 20:13
A nicosiai nagykövetség ügyvivője megerősítette a hírt, miszerint Cipruson rekedt egy nagyobb magyar turistacsoport. A nyaralók a vasárnapi légiszerencsétlenség miatt nehéz helyzetbe került Helios légitársaság chartergépével jöttek volna haza.

Cipruson rekedt egy nagyobb magyar turistacsoport, értesült az Index. Információink szerint a szerda hajnalban hazajönni készülő 139 magyar még mindig a ciprusi repülőtér tranzitjában várakozik, mert nincs elég gép, ami hazahozhatná őket.

"A Heliosnál biztonságban vannak az utasok"
Egy, a Heliosnál dolgozó magyar légiutaskísérő az Indexnek elmondta, az egész nyári szezonban utaznak magyarok a társaságukkal a charterjáratokon. A járatok hetente indulnak, 140 emberrel a fedélzeten. A steward szerint az utasok maximális biztonságban érezhetik magukat gépeiken, mivel jól képzett és nagy gyakorlattal rendelkező pilótáik vannak.

Katasztrófa miatti helyzet

A nicosiai nagykövetség ügyvivője megerősítette a hírt. Varga Haszonits Zoltán elmondta, hogy a vasárnapi légiszerencsétlenség miatt nehéz helyzetbe került Helios légitársaság felelős a kialalkult helyzetért. A követség kapcsolatban áll a magyar turisták nyaralását szervező utazási irodákkal, és megpróbálják elérni, hogy bejuthasson egy idegenvezető a tranzitváró területére.

Az utasokat a körülményekhez képest megpróbálják ellátni a repülőtér munkatársai, legalábbis a követség úgy tudja, hogy a turisták kaptak reggelit és ebédet. Közben az önhibájukon kívül gondba került utazási irodák igyekeznek gépet szerezni. Informátorunk szerint a reptéren várakozók úgy tudják, leghamarabb éjfélre lehet talán egy Malév gép, ami hazahozhatja őket. A nicosiai nagykövetség ügyvivője elmondta, korábban volt esély, hogy egy térségbeli légitársaság hazahozza a magyarokat, de végül nem sikerült leszervezni a rendkívüli charterjáratot.

A Malévban bíznak

A helyzetet bonyolítja, hogy az utasoknak - az ilyen nyaralásokkor bevett módon - fix charterjegyük van, amit nem lehet átíratni más légitársaságra, azaz a hazaútra új, teljesárú jegyet kellene vennie annak, aki úgy döntene, felszáll az első Budapestre induló gépre.

A Blue Travel utazási iroda megkereste a Malévot, és megállapodtak, hogy a Malév hazahozza az utasokat, mondta el az Indexnek Krebs Adrienn, a nemzeti légitársaság szóvivője. A szervezés nem volt egyszerű, mivel a nyári csúcsszezonban nehéz olyan gépet találni, amit át lehet irányítani a Földközi-tengeri szigetországba.

Az Index Repülőszerencsétlenség című topikjában az egyik fórumozó úgy tudja, hogy a Malév 737-800-as gépe este fél tizenegykor indul az utasokért, és ciprusi idő szerint 3:10-kor indul haza a magyar csoporttal. Ezt délután Krebs Adrienn is megerősítette: a Malév 2226-os charterjárata 22.25-kor indul Budapestről, helyi idő szerint 2.15-kor landol, és a tervek szerint kora reggel, negyed hatkor érkezik vissza Budapestre a kintrekedt utasokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!