Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar turisták rekedtek Cipruson

2005.08.17. 20:13
A nicosiai nagykövetség ügyvivője megerősítette a hírt, miszerint Cipruson rekedt egy nagyobb magyar turistacsoport. A nyaralók a vasárnapi légiszerencsétlenség miatt nehéz helyzetbe került Helios légitársaság chartergépével jöttek volna haza.

Cipruson rekedt egy nagyobb magyar turistacsoport, értesült az Index. Információink szerint a szerda hajnalban hazajönni készülő 139 magyar még mindig a ciprusi repülőtér tranzitjában várakozik, mert nincs elég gép, ami hazahozhatná őket.

"A Heliosnál biztonságban vannak az utasok"
Egy, a Heliosnál dolgozó magyar légiutaskísérő az Indexnek elmondta, az egész nyári szezonban utaznak magyarok a társaságukkal a charterjáratokon. A járatok hetente indulnak, 140 emberrel a fedélzeten. A steward szerint az utasok maximális biztonságban érezhetik magukat gépeiken, mivel jól képzett és nagy gyakorlattal rendelkező pilótáik vannak.

Katasztrófa miatti helyzet

A nicosiai nagykövetség ügyvivője megerősítette a hírt. Varga Haszonits Zoltán elmondta, hogy a vasárnapi légiszerencsétlenség miatt nehéz helyzetbe került Helios légitársaság felelős a kialalkult helyzetért. A követség kapcsolatban áll a magyar turisták nyaralását szervező utazási irodákkal, és megpróbálják elérni, hogy bejuthasson egy idegenvezető a tranzitváró területére.

Az utasokat a körülményekhez képest megpróbálják ellátni a repülőtér munkatársai, legalábbis a követség úgy tudja, hogy a turisták kaptak reggelit és ebédet. Közben az önhibájukon kívül gondba került utazási irodák igyekeznek gépet szerezni. Informátorunk szerint a reptéren várakozók úgy tudják, leghamarabb éjfélre lehet talán egy Malév gép, ami hazahozhatja őket. A nicosiai nagykövetség ügyvivője elmondta, korábban volt esély, hogy egy térségbeli légitársaság hazahozza a magyarokat, de végül nem sikerült leszervezni a rendkívüli charterjáratot.

A Malévban bíznak

A helyzetet bonyolítja, hogy az utasoknak - az ilyen nyaralásokkor bevett módon - fix charterjegyük van, amit nem lehet átíratni más légitársaságra, azaz a hazaútra új, teljesárú jegyet kellene vennie annak, aki úgy döntene, felszáll az első Budapestre induló gépre.

A Blue Travel utazási iroda megkereste a Malévot, és megállapodtak, hogy a Malév hazahozza az utasokat, mondta el az Indexnek Krebs Adrienn, a nemzeti légitársaság szóvivője. A szervezés nem volt egyszerű, mivel a nyári csúcsszezonban nehéz olyan gépet találni, amit át lehet irányítani a Földközi-tengeri szigetországba.

Az Index Repülőszerencsétlenség című topikjában az egyik fórumozó úgy tudja, hogy a Malév 737-800-as gépe este fél tizenegykor indul az utasokért, és ciprusi idő szerint 3:10-kor indul haza a magyar csoporttal. Ezt délután Krebs Adrienn is megerősítette: a Malév 2226-os charterjárata 22.25-kor indul Budapestről, helyi idő szerint 2.15-kor landol, és a tervek szerint kora reggel, negyed hatkor érkezik vissza Budapestre a kintrekedt utasokkal.