Valér
2 °C
8 °C

Újból kudarcot vallott a szabadesési rekordkísérlet -

2008.05.27. 18:07
Nem sikerült a szabadesés világrekordjának megdöntése Michel Fournier francia ejtőernyősnek, mert még az indulás előtt elszabadult a franciát magasba juttató héliumballon. Egyelőre csak találgatják az okokat, mert az időjárás tökéletes volt.

Kedden sem sikerült Michel Fournier francia ejtőernyős kísérlete a szabadesés világrekordjának megdöntésére. A héliumballon, amely felvitte volna őt a 40 ezer méteres magasságba, alig néhány perccel a felbocsátás tervezett időpontja előtt váratlanul elszabadult és a Fournier feljuttatására szolgáló kabin nélkül emelkedett a magasba a kanadai prériről.

A ballon elszabadulásának okát még csak találgatják, mivel az időjárási viszonyok az első jelentések szerint tökéletesek voltak. A léggömböt 600 ezer köbméter héliummal töltötték fel, amikor helyi idő szerint 5 óra 7 perckor (közép-európai idő szerint 13 óra 7 perckor egyszer csak a magasba emelkedett a North Battleford-i repülőtérről (Saskatchewan tartomány). Maga Fournier ekkor már három órája ült az űrkabinban és oxigént lélegzett be, hogy vérét megtisztítsa a nitrogéntól - nehogy embóliát kapjon a tervezett rekordugrás során a gyorsan változó légnyomás következtében.

A 64 éves volt katonatiszt négy világrekordot is meg akart dönteni egy ugrással: a szabadesés sebességi világcsúcsát, a szabadesés időtartamának rekordját, a legnagyobb magasságból történő ugrásét és végül a léggömbön ember által elért legnagyobb magasság csúcsértékét is.

Miután a szállítóeszköze nélküle repült el, Michel Fournier kiszállt a földön maradt kabinból és a léggömb felé mutatott, amely hatalmas medúzaként sodródott az égen. A ballon hamarosan ereszkedni kezdett, majd néhány kilométerrel a repülőtértől lezuhant és megsemmisült.

Mivel a kísérlet végrehajtására szolgáló ballon eleve csak egyszeri felhasználásra szolgált, a francia ejtőernyős egyelőre nem valósíthatja meg élete álmát, a "Nagy Ugrást", amelyre húsz éve készül. Az AFP tudósítása szerint újabb próbálkozásról "az elkövetkező hónapokban" nem lehet szó.

A rekordon túlmenően Fournier bizonyítani akarta, hogy az űrhajósok is katapultálhatnak abban az esetben, ha felbocsátás közben technikai problémák lépnek fel: ezzel biztonságosabbá kívánta tenni az űrrepülést. A francia ejtőernyős, aki máig már 8600 ugrást hajtott végre és saját országában 12 ezer méter magasból végrehajtott ugrással rekordtartó is, Joseph Kittinger 1960-ban felállított csúcsát kívánta megdönteni: az amerikai egy orvosi célú kísérlet során 31 333 méter magasból ugrott le.

Fournier már 2002-ben is kénytelen volt feladni egy hasonló rekordkísérletet, akkor a rossz időjárás miatt, 2003-ben pedig a léggömb sérült meg indulás előtt. Ezúttal hétfőn az erős szél miatt kellett lemondani arról, hogy a léggömb útjára induljon utasával: a terv szerint két óra alatt emelkedett volna 40 kilométer magasba, és erről a csúcspontról vetette volna magát a mélybe a francia. Kedden hajnalban azonban a léggömb "megszökött" utasától és - remélhetőleg csak egyelőre - magával vitte annak álmát.