Vazul
11 °C
25 °C

Rabszolgatartás lehet az amstetteni rém ellen a vád

2008.08.04. 15:51 Módosítva: 2008.08.04. 15:51
Gyilkossággal és rabszolgatartással is vádolhatják az amstetteni rémként ismert férfit, aki 24 éven keresztül pincéjében tartotta fogva saját lányát és tőle született hét gyermekét. Az előzetes letartóztatásban lévő férfi várhatóan az év végén áll a bíróság elé, ahol valószínű, hogy az előbb említett két vád miatt is felelnie kell.

Egy egészen profin kidolgozott, titkos földalatti várbörtönre bukkantak idén áprilisban az osztrák rendőrök egy csendes kisvárosban Amstettenben, Josef Fritzl házában. Az ügy akkor került nyilvánosságra, amikor a 19 éves Kerstin - Fritzl egyik lánya - súlyosan megbetegedett, és kórházba kellett vinni.

Az osztrák férfinak, aki 24 évig tartotta fogva és zaklatta szexuálisan a lányát a saját háza pincéjében, rabszolgaság vétségéért is felelnie kell majd, mondták most osztrák ügyészek.

Josef Fritzl - aki a vád alapján akár 20 évnyi börtönbüntetést is kaphat - állítólag beismerte, hogy hét gyermeke született saját lányától, Elizabeth-től, aki most 42 éves. Fritzl állítólagos áldozatai jelenleg is pszichiátriai kezelés alatt állnak. Az ügyész szóvivője Gerhard Sedlacek az ausztriai ORF internetes hírportálnak azt nyilatkozta, hogy az osztrák törvénykezésben még nem volt rá példa, hogy bárkit rabszolgaság vádjával ítéljenek el.

Sedlacek elmondta, hogy a Fritzl ellen korábban felhozott vádak ügyében szeptember végére állnak majd készen a vád képviselői, és legkésőbb ez év végén a bíróság elé kell állnia az amstetteni rémként elhíresült gyanúsítottnak. Fritzl jelenleg előzetes letartóztatásban van St. Poeltenben, 80 kilométerre a fővárostól, Bécstől.

Az ügyészek még mindig próbálják megállapítani, hogyan hunyt el a hét gyermekből egy. Fritzl beismerte, hogy a halott gyermek testét elégette. Hárman Elizabeth életben maradt gyermekei közül lebetegedtek a pincében, hármat pedig Fritzl hozott fel a föld alól. A DNS-tesztek fogják megmutatni, vajon mind a hat gyereknek ő-e az apja.