Rémhírterjesztés miatt tett feljelentést a katasztrófavédelem

2006.06.30. 19:40
A katasztrófavédelem feljelentést tett rémhírterjesztésért, miután a szervezetre hivatkozva óriási vihart és jégesőt jósoltak csütörtök délután négy órára. Bár az ítéletidő elmaradt, a miskolciak lefóliázták, illetve fedett helyre vitték autóikat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen rémhírterjesztés miatt, mert csütörtökön valaki - visszaélve a szervezet nevével - arról értesítette Miskolc lakosságát, hogy délután nagy vihar várható, közölte Dobson Tibor. A a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek részletesen elmondta, ki mikor kihez továbbíthatja az esetleges közelgő viharról szóló, az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ) érkező információt.

A polgármesterek értesíthetik a lakosságot

Közölte: megállapodásuk van az OMSZ-szel, ennek alapján minden nap, általában reggel jelentést kapnak az aznap várható időjárásról, s ezt a jelentést az országos katasztrófavédelem munkatársai általában továbbküldik kollégáiknak a megyékbe, majd onnan a településekre, majd azok - ha ez szükséges - eljuttatják a polgármesterekhez.

A szóvivő rámutatott: akkor riasztják a lakosságot, ha az OMSZ ilyen jellegű információt ad, és ennek továbbítását kéri a katasztrófavédelemtől. Ebben az esetben küldik el az információt a polgármestereknek, olyan "felhanggal": kérik, szíveskedjenek azok a lakosságot értesíteni.

A szóvivő elmondta, hogy egy minisztériumi rendelet, szakmai jogszabály vonatkozik arra, milyen esetben kell a lakosságot veszélyhelyzetben értesíteni; ebben nem szerepel, hogy időjárás változásról is tájékoztatást adnak.

Visszaéltek a szervezet nevével

Ennek ellenére a katasztrófavédelem vállalta, hogy továbbítja az információt, és amennyiben annak olyan a tartalma, javaslatban kérheti a polgármestert, hogy értesítse az embereket - hangsúlyozta Dobson Tibor. Közlése szerint a katasztrófavédelem azért tett feljelentést rémhírterjesztés miatt ismeretlen tettes ellen pénteken, mert valaki a szervezet nevével visszaélve előző nap pánikot keltett Miskolcon.

Az emberek csütörtökön hallották a rádióban, látták a televízióban, hogy nagy vihar van a Dunántúlon, eközben különböző intézmények, vállalatok, magánszemélyek kaptak információt a sajtón keresztül, közvetett telefonhívás alapján, hogy Miskolcon 16 órakor erős jégesővel párosuló vihar alakul ki - mondta el Dobson Tibor.

Fólizáni kezdték a kocsikat

Az értesítésben arra hívták fel a lakosságot, hogy helyezzék biztonságba magukat és értékeiket, és ha lehet, a cégek küldjék haza a dolgozókat a munkahelyekről. A szóvivő tájékoztatása szerint ennek alapján pánik alakult ki: több cég hazaküldte dolgozóit, az emberek pedig fóliázni kezdték autójukat a városban, ahol egyébként a jelzett mértékű vihar végül elmaradt.

"Ilyen jellegű információt a megyei kollégák kifelé, a sajtónak nem adtak, vagy legalábbis utasítással, kéréssel senki nem adhatott és nem kezdeményezett" - közölte Dobson Tibor, aki ugyanakkor teljességgel nem zárta ki, hogy esetleg egy munkatársuk volt a terjesztő. A szóvivő kiemelte, hogy az ismeretlen visszaélt a katasztrófavédelem nevével, mert úgy jelentkezett be, hogy az információ a katasztrófavédelemtől származik.

Tavaly atomerőmű balesettel riogattak

Dobson Tibor az egy héttel ezelőtti miskolci vihar kapcsán azt mondta: a miskolci polgári védelmi kirendeltség vezetőjének tájékoztatását a katasztrófavédelem munkatársa továbbította, de az a lakossághoz végül "nem került ki". A szóvivő szólt arról is, hogy Magyarországon nincs vihar-előrejelző rendszer a Balaton és a Velencei-tó környékén kívül, és a kiépítés rendkívül költséges lenne.

Tájékoztatása szerint a csütörtökihez hasonló rémhírterjesztésre körülbelül egy éve volt példa, akkor elterjedt a hír Észak-Magyarországon, hogy egy szomszédos országban atomerőmű baleset történt.

  • Bérelnék
  • Bankszámla