Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'Önökkel, Önökért!'

2002.01.09. 09:06
Csaknem egy évtized után jelmondatot változtat a rendőrség - értesült a Népszava. A szakemberek szerint a "Szolgálunk és Védünk" nem tükrözi megfelelően a polgárbarát hatóság eszméjét.
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója a napilapnak kijelentette, a jelmondat-váltásról már több mint egy évvel ezelőtt döntött a rendőri vezetés. Az "Önökkel, Önökért!" szlogent az ORFK stratégiai tervező osztálya alkotta meg német mintára.

Nyelvhelyességi problémák is közrejátszottak a váltásban

A "Szolgálunk és Védünk" jelmondatot korábban már a nyelvészek is bírálták, mondván a "védünk" szó nagy kezdőbetűje ellentétes a magyar helyesírás szabályaival. A régi jelmondatot egyébként 1994-ben még Kónya Imre akkori belügyminiszter "importálta" az Egyesült Államokból. A változtatásról egy, az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló dobogókői nemzetközi rendőri konferencia után határoztak a rendőri vezetők.

A tavaly vásárolt rendőrségi gépkocsikra már nem ragasztották rá a régi jelmondatot, az új azonban még nem készült el. A belügyminiszter által a rendőrök számára alapított "Szolgálunk és Védünk" díj jövőjéről még nincs döntés - értesült a napilap.