Orsolya
9 °C
21 °C

'Önökkel, Önökért!'

2002.01.09. 09:06
Csaknem egy évtized után jelmondatot változtat a rendőrség - értesült a Népszava. A szakemberek szerint a "Szolgálunk és Védünk" nem tükrözi megfelelően a polgárbarát hatóság eszméjét.
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója a napilapnak kijelentette, a jelmondat-váltásról már több mint egy évvel ezelőtt döntött a rendőri vezetés. Az "Önökkel, Önökért!" szlogent az ORFK stratégiai tervező osztálya alkotta meg német mintára.

Nyelvhelyességi problémák is közrejátszottak a váltásban

A "Szolgálunk és Védünk" jelmondatot korábban már a nyelvészek is bírálták, mondván a "védünk" szó nagy kezdőbetűje ellentétes a magyar helyesírás szabályaival. A régi jelmondatot egyébként 1994-ben még Kónya Imre akkori belügyminiszter "importálta" az Egyesült Államokból. A változtatásról egy, az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló dobogókői nemzetközi rendőri konferencia után határoztak a rendőri vezetők.

A tavaly vásárolt rendőrségi gépkocsikra már nem ragasztották rá a régi jelmondatot, az új azonban még nem készült el. A belügyminiszter által a rendőrök számára alapított "Szolgálunk és Védünk" díj jövőjéről még nincs döntés - értesült a napilap.