Móric
9 °C
15 °C

Felfüggesztett fogház egy rendőrnek

2008.01.14. 16:34
Három rendőrt felmentett, egyet bűnösnek talált a Fővárosi Bíróság két hétfői tárgyaláson. A tavalyi tüntetéseken elkövetett bántalmazással vádolt rendőrök közül 3 ellen nem voltak elegendőek a bizonyítékok, mivel a sértett tanúvallomása ellentmondó volt, a negyedik egy év felfüggesztett fogházbüntetést kapott. Az ítéletek nem jogerősek.

Bizonyítottság hiányában felmentett három, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségével vádolt rendőrt a Fővárosi Bíróság hétfőn, egy másik perben pedig egy rendőrt elítélt, közölte a bíróság sajtótitkára.

A vád szerint a három rendőr tavaly szeptember 20-ra virradóra a József körúton megrugdosott a tüntetők közül kiemelt, földre került férfit.

Az előző, decemberi tárgyaláson a sértett tanúvallomása során azt mondta, a három rendőr közül kettőt egyértelműen felismer, a harmadikat nem. Arra a bírói kérdésre, hogy ezt miért csak most, a bíróságon állítja ilyen határozottan és az eljáráskor korábban miért nem jelezte ezt, azzal válaszolt, hogy a bántalmazás után memóriazavarai lettek, csak most kezd számára kitisztulni a kép arról, mi is történt vele. A férfi a nyomozás közben még azt állította, hogy semmire sem emlékszik.

Az MTI úgy tudja, hogy a sértettet korábban egy másik eljárásban elítélték már testi sértésért hivatalos személy elleni erőszak miatt, abban az ügyben ezek a rendőrök tanúk voltak. A bíróság hétfőn bizonyítékok hiányában mentette fel a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségével, valamint a védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette alól a rendőröket. Az ügyész fellebbezett.

Egy szeptember 18-ai tüntetéssel kapcsolatos ügyben is ítéletet hozott hétfőn a Fővárosi Bíróság. Ezen a tárgyaláson az ugyancsak hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségével vádolt rendőrt (az ügy másodrendű vádlottját) egy év fogházbüntetésre ítélte a bíróság, amelyet három év próbaidőre felfüggesztett. A bíróság lefokozás mellékbüntetést is alkalmazott.

Az elsőrendű rendőr vádlottat felmentette a bíróság a hivatali visszaélés bűntette és társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntette vádja alól. A fellebbezések miatt ez az ítélet sem jogerős.