Gusztáv
3 °C
7 °C

Rendőrök vertek rendőröket

2002.02.22. 10:51
Tüntető rendőrök csaptak össze a kivezényelt készenléti rendőrökkel Madrid utcáin. A gumibotos ütlegeléssel, és a könnygáz bevetésével színesített, élőben közvetített harcot a készenlétiek nyerték 26:4 -re.

A fizetésemelésért és egyéb juttatásokért demonstráló madridi rendőröket a belügyminisztériumhoz irányítása alatt álló készenléti rendőrség próbálta szétoszlatni szerdán. A spanyol televízió képei szerint az országos rendőrség tagjai gumibottal verték a szolgálaton kívüli, civil ruhás kollégáikat, akik a városháza elé akartak vonulni. A rendőrök nem kivételeztek társaikkal, nagy mennyiségű könnygázt is bevettek ellenük az óváros egyik sugárútján. A városi rendőrök tiltakozásul azt skandálták: "Rendőrök vagyunk, nem terroristák."

A bürokrácia áldozatai

A madridi rendőrök hétfőn és szerdán is a tüntetés engedélyezéséért folyamodtak a belügyminisztériumhoz, de miután nem kaptak választ, úgy döntöttek, megtartják anélkül is. A minisztérium azt állítja, hogy csak szerdán kapták meg a kérvényt, és akkor már késő volt kiadni az engedélyt. A városi rendőrség szóvivője elmondta, hogy jobb felszerelésért, nagyobb létszámért, és a 40 órás munkahétért (az országosoké 35 óra) járó nagyobb bérért tüntettek. Hozzátette, hogy az összecsapásokban 26 városi rendőr és négy, az országos rendőrség kötelékébe tartozó tiszt sérült meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!