Marcell
18 °C
32 °C

Rendőrök vertek rendőröket

2002.02.22. 10:51
Tüntető rendőrök csaptak össze a kivezényelt készenléti rendőrökkel Madrid utcáin. A gumibotos ütlegeléssel, és a könnygáz bevetésével színesített, élőben közvetített harcot a készenlétiek nyerték 26:4 -re.

A fizetésemelésért és egyéb juttatásokért demonstráló madridi rendőröket a belügyminisztériumhoz irányítása alatt álló készenléti rendőrség próbálta szétoszlatni szerdán. A spanyol televízió képei szerint az országos rendőrség tagjai gumibottal verték a szolgálaton kívüli, civil ruhás kollégáikat, akik a városháza elé akartak vonulni. A rendőrök nem kivételeztek társaikkal, nagy mennyiségű könnygázt is bevettek ellenük az óváros egyik sugárútján. A városi rendőrök tiltakozásul azt skandálták: "Rendőrök vagyunk, nem terroristák."

A bürokrácia áldozatai

A madridi rendőrök hétfőn és szerdán is a tüntetés engedélyezéséért folyamodtak a belügyminisztériumhoz, de miután nem kaptak választ, úgy döntöttek, megtartják anélkül is. A minisztérium azt állítja, hogy csak szerdán kapták meg a kérvényt, és akkor már késő volt kiadni az engedélyt. A városi rendőrség szóvivője elmondta, hogy jobb felszerelésért, nagyobb létszámért, és a 40 órás munkahétért (az országosoké 35 óra) járó nagyobb bérért tüntettek. Hozzátette, hogy az összecsapásokban 26 városi rendőr és négy, az országos rendőrség kötelékébe tartozó tiszt sérült meg.