Huba
17 °C
33 °C

Fegyelmi eljárás a verekedő rendőrök ellen

2002.11.25. 17:08
Fegyelmi eljárás indul az ellen a hat rendőr ellen akik verekedésbe keveredtek a gyöngyösi kórházban rokonukat gyászoló romákkal. Az ügyben indított vizsgálat megállapította: nem volt szakszerű az intézkedés, a vezetői munkában és az irányításban mulasztások történtek.
Az ORFK Ellenőrzési Főosztályának vezetője visszaadta a gyöngyösi ügyet a Heves megyei főkapitánynak és utasította: saját hatáskörében indítson fegyelmi eljárást azokkal a rendőrökkel szemben, akik mulasztást követtek el az intézkedés során - tájékoztatta a főosztályvezető hétfőn az MTI-t. Krozsel Károly ezredes közölte: az ORFK álláspontja szerint nyolc, többségében rendőri középvezető követhetett el mulasztást.

Összeverekedtek

Egy gyászoló gyöngyösi cigány család tagjai és helyi rendőrök között november 1-jén pattant ki összetűzés a gyöngyösi kórházban, amelynek során hat roma származású személy és több rendőr megsérült. Bugát Pál Kórházban történt rendőri intézkedés miatt az országos rendőrkapitány november 4-én rendelt el vizsgálatot.

Eredmény harminc nap múlva

Krozsel elmondta, hogy a gyöngyösi ügyben indított vizsgálat megállapította: nem volt szakszerű az intézkedés, a vezetői munkában és az irányításban mulasztások történtek. A főosztályvezető közölte azt is, hogy a megyei főkapitánynak harminc napja van a fegyelmi eljárás lezárására, s az eredményről tájékoztatnia kell az ORFK vezetését. Hozzátette, hogy a fegyelmi eljárás során a legenyhébb büntetés a feddés, de akár a szolgálati viszonyt is megszüntethetik. Tájékoztatása szerint a fegyelmi eljárásokat szakszerűtlen intézkedés, parancs hanyag teljesítése, vezetői reagálás gyorsaságának hiánya miatt indíthatják az érintett rendőrök ellen.

Egyelőre nem indult fegyelmi

Az ezredes közölte: az intézkedésben résztvevő hat rendőr ellen nem indult fegyelmi eljárás, viszont az érintett romák feljelentése miatt ügyüket a Heves Megyei Főügyészség vizsgálja.