Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Jogszerűen nézték pedofilnak a rendőrök a Népszavást

2006.08.02. 16:23
A Népszava, a TASZ és a MÚOSZ sem fogadja el a rendőrség vizsgálatának eredményét, amely szerint a hétvégén munkáját végző fotóriporter megbilincselése és előállítása jogszerű volt.

Törvényes és jogszerű volt a Népszava fotóriporterével szembeni rendőri intézkedés, közölte Horváth József, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója szerdán, Kaposvárott. A múlt hétvégén Kertész Gábor Zamárdiban fozózta a fürdőzőket, ketten rendőrt hívtak, mert szerintük pedofil képeket készített. A rendőrök bilincsben előállították a fotóst.

Horváth ugyanakkor kifogásolta, hogy a rendőrök "nem kellő alapossággal és körültekintéssel jártak el". Nem vették fel a bejelentő adatait, s nem vették jegyzőkönyvbe az általa elmondottakat, ráadásul mutathattak volna "nagyobb empátiát" a fotóssal szemben. E miatt feltehetően fegyelmi eljárás indul ellenük, mondta a közbiztonsági igazgató, aki a további eljárásig lezártnak tekinti az ügyet.

Együttműködés hiányában

A Népszava fotóriporterének beszámolója szerint a helyszínen módja sem volt igazolnia magát. A közbiztonsági igazgató szerint az egész elkerülhető lett volna, ha a fotós együttműködött volna. Hozzátette, miután a fotós sem iratokkal, sem adatainak bemondásával nem igazolta magát, "nem mutatott együttműködést", megbilincselték és előállították a balatonföldvári rendőrőrsön. A közbiztonsági igazgató tájékoztatása szerint ekkor már "együttműködő, korrekt magatartást tanúsított", kihallgatásakor igazolta magát, elmondta, hogy milyen céllal készített fotókat.


Horváth László százados és Horváth József sajtótájékoztatót tart Kaposváron, a Népszava fotóriporterével szemben július 29-én Zamárdiban történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban

Miután a felvételek ellenőrzésekor bebizonyosodott, hogy egyetlen egy kép sem készült meztelen gyerekekről, a férfit elengedték. A napilap főszerkesztője felháborodott, és szerkesztőségi panaszt tesz. A legnagyobb szakmai szervezet elnöke szerint az ügy egy rendőrségi bocsánatkéréssel lezárható volna.

Önigazolás

"Ez nem vizsgálat, hanem önigazolása annak, ami nem menthető" - nyilatkozta a történteket felháborítónak nevező Németh Péter, a Népszava főszerkesztője. A szerkesztőség az ombudsmanhoz és az ügyészséghez fordul, mivel „a Népszava - jogi- és rendészeti szakértőkkel való konzultáció után - úgy látja, hogy a rendőrség vizsgálata nem hozott megnyugtató eredményt, sőt annak megállapításai további kérdéseket vetnek fel".

A rendőrség jogszerűnek és törvényszerűnek minősítette az eljárást, de egyúttal vélhetően fegyelmi eljárás indul, mert a rendőrök „nem kellő alapossággal és körültekintéssel jártak el" az intézkedés során „A Népszava álláspontja szerint a két állítás között hangsúlyos ellentmondás feszül, amelyet mindenképpen fel kell oldani".

A Népszava bejelentését a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is támogatja.