Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Olajtolvajoknak falazott a két jogerősen elítélt rendőr

2005.01.07. 14:20
Két rendőrt ítéltek vesztegetés és lopás miatt jogerősen letöltendő börtönre Szegeden. A két rendőr egy olajlopó banda tevékenységéhez falazott még 1998-ban, alkalmanként harmincezer forintért.

Két rendőrt ítélt minősített vesztegetés és lopás miatt jogerősen két év év hónap letöltendő börtönbüntetésre a Szegedi Ítélőtábla pénteken. A vádlottak egy bűnözői csoportnak nyújtottak segítséget többször is a MOL algyői gazolin-vezetékének megcsapolásához, esetenként 25-30 ezer forintért. Ugyanebben az ügyben a fő vádlottakra, az olajat lopó civilekre kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés már tavaly nyáron jogerőre emelkedett.

Hatvanezer liter

A bűncselekményt kitervelők 1998 tavaszán megegyeztek abban, hogy az Algyőt Sándorfalvával összekötő és a MOL Rt. tulajdonát képező, gazolin kondenzátumot szállító vezeték megfúrásával nagyobb mennyiségű kőolajszármazékot tulajdonítanak el és értékesítenek. Azért, hogy tevékenységükre ne derüljön fény, egyikük megkereste a hatodrendű vádlottat, a Szegedi Városi Rendőrkapitányság rendőrét és pénzért cserébe segítséget kért a bűncselekmény elkövetéséhez, illetve annak fedezéséhez.

A rendőr ezt tudatta társával, az ötödrendű vádlottal és megegyeztek abban, hogy szolgálati idejükön kívül figyeléssel segítik az olajlopást. Megállapodásuk értelmében ha a megfúrt vezeték közelében személy vagy jármű jelent meg, mobiltelefonon jelezték a többi elkövetőnek. A két rendőr 1998. június eleje és szeptembere között huszonkét alkalommal segítette figyelőként az olajlopást, alkalmanként 25-30 ezer forintért. A tettesek esetenként mintegy háromezer liter gazolint loptak. Az ellopott, több mint hatvanezer liter kőolajszármazék összértéke meghaladta az egymillió forintot.

Vesztegetés és lopás

A két rendőrt társtettesként folytatólagosan, hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és bűnsegédként nagyobb értékre, folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás miatt mondta ki bűnösnek a másodfokú bíróság, és két év két hónap letöltendő szabadságvesztést szabott ki rájuk.

Az ügyben érintett többi vádlottat az elsőfokú bíróság tavaly nyáron jogerőre emelkedett ítéletében bűnösnek találta egy rendbeli, nagyobb értékre, folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettében és ezért egy év hét hónap, illetve egy év tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetést továbbá kétszázezer forint pénz-mellékbüntetést szabott ki.