Előzetesben a rendőr és a kidobó

2002.04.24. 12:37
Halált okozó súlyos testi sértés alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a rendőrt és biztonsági embert, akik az alapos gyanú szerint agyonverték Simon Tibort. Az ORFK nem kommentál, mert rendőrnap van. A volt belügyi kabinetfőnök szerint nem csak a túlmunka az okozója, hogy eldurvult a "rendőri intézkedési kultúra".
Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság azt a két személyt - köztük a Készenléti Rendőrség egyik tagját -, akik alaposan gyanúsíthatóak azzal, hogy vasárnap hajnalban a Mammut Üzletközpont egyik szórakozóhelyénél olyan súlyosan bántalmazták Simon Tibor, egykori válogatott labdarúgót, hogy a sértett sérüléseibe a kórházban belehalt. A bíróság a döntést azzal indokolta, hogy a gyanúsítottak szabadlára kerülése esetén tartani lehet a szökés, elrejtőzés veszélyétől, valamint veszélyeztethetik a nyomozás eredményességét is. A végzés nem jogerős, mivel a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek ellene.

Az egyik férfi a Készenléti Rendőrség törzsőrmestere, a másik annak a kávézónak a biztonsági embere, ahol a brutális verés történt. Őket vették először őrizetbe életveszélyt okozó súlyos testi sértés gyanújával, melyet most a "halált okozóra" módosított az ügyészség.

Rendőrök napja

A brutális eset rávilágít arra a visszásságra, amely a rendőrök másodállás-vállalásai körül tapasztalható. Bár éjszakai mulatókban ez tilos, a Magyar Hírlap információi szerint 3-7 ezer forintért sokan vállalják a kockázatot.

A Készenléti Rendőrség
A Készenléti Rendőrség 1996. szeptember 2-án, a rendőri ezred jogutódjaként alakult meg. Az átszervezés célja a rendőrség szervezetének korszerűsítése, működésének hatékonyabbá tétele, a készenléti jellegű, csapaterővel megoldandó, valamint az egyes különleges rendőri feladatok egységes irányításának megteremtése volt.

- Tud-e arról, milyen intézkedéseket foganatosítanak az ORFK vezetői a Készenléti Rendőrséggel kapcsolatban? - tettük fel a kérdést Garamvölgyi Lászlónak, a Készenléti Rendőrséget felügyelő ORFK sajtófőnökének. - Erre a kérdésre én nem tudok válaszolni, ez az országos főkapitány hatásköre, de most nem tudok vele beszélni, mert a rendőrnap miatt ma nálunk munkaszüneti nap van - válaszolt a sajtófőnök.

Erőszakos rendőrök

Ismeretes, hogy a Készenléti Rendőrséggel kapcsolatban nem először merül fel az indokolatlan rendőri agresszió gyanúja. Tavaly júniusban a rendőrség nem győzött magyarázkodni az Amnesty International rendőri brutalitásra figyelmeztető filmje miatt. Akkoriban számos közfelháborodást keltő ügy került napvilágra.

Védeni a mundért
Nemrégiben Végh József rendőr alezredes, a Készenléti Rendőrség klinikai szakpszichológusa könyvet írt A rendőri munka és az agresszió címmel.

A szerző gyakorló szakemberként azt tapasztalja, hogy a rendőrség intézkedései során úgynevezett eszköz jellegű agressziót kénytelen használni, amit azonban a média alkalmanként rosszindulatú agressziónak tüntet fel. A szerző véleménye szerint az agresszív szerepelvárásokat a rendőri munkával kapcsolatban maga a társadalom fogalmazta meg.

A Nyírbátori Városi Ügyészség vádat emelt két nyírbátori rendőr ellen, mert többször is bántalmaztak két roma fiatalt. Azt állapították meg, hogy a rendőrök vétlenek voltak. Szintén vétlennek tartotta az elsődleges vizsgálat azt a két rendőrt, akik a készenléti rendőrség csaknem harminc tagjával a hátuk mögött összevertek egy fővárosi roma családot. Az öt sérült közt egy cukorbeteg idős ember és egy nő is volt.

Három rendőrt viszont felfüggesztett beosztásából az ügyészség indokolatlan brutális fellépés miatt. Az Akció Osztály 3. műveleti alosztályának egyik főhadnagya, főtörzszászlósa és zászlósa januárban vert meg egy hajléktalant.

Mélyponton

- Nem ismerem a szervezeti felépítését, nem tudom kik vezetik, egyáltalán semmi információm nincs a Készenléti rendőrségről. És ez nem azért van, mert közönyös vagyok a téma iránt - mondta az Indexnek Gyekiczky András, aki 1998-ig négy éven keresztül volt a Belügyminisztérium kabinetfőnöke.

Gyekiczky elmondta: az utóbbi időben érezhető változás történt a rendőri intézkedési kultúrában, ami főként az indokolatlan brutalitás és agresszió formájában érhető tetten. - Súlyos gond, hogy a szolgálatban lévők korátlaga 33-35 év, és emellett a képzettségi szint aggasztóan alacsony, a parancsnokoknak nincs tekintélyük. A rendőrség az utóbbi években teljesen elvesztette belső erkölcsi tartását, melynek talán mindig is híján volt, de a mostani állapot már tarthatatlan.