Móric
14 °C
15 °C

Nyárra sutba dobják a tányérsapkát

2002.05.09. 08:45
Megjelentek az első baseballsapkás rendőrök a főváros utcáin. Az aranyjelvényes fejfedő, a sportos eleganciát sugárzó, vadonatúj nyári egyenruha végérvényesen leváltotta az évtizedes régi modellt, a megszokott tányérsapkával együtt - írja a Magyar Hírlap. Üröm az örömben, hogy sok ruhát át kell alakítani, mert nem stimmel a méret.
A meleg idő beköszöntével mind nagyobb számban találkozhatunk az utcákon vadonatúj nyári egyenruhában feszítő rendőrökkel. A világoskék ing a sötét pantallóval, nyakkendővel és sapkával mind színösszetételében, mind fazonjában modernebb és sportosabb benyomást nyújt, mint a régi módi.

Újra kell szabni az ingeket és a nadrágokat

A rendőrség berkein belül nem aratott egyöntetű sikert az új egyenruha, noha a modell összeállításába maguk a rendőrök is beleszólhattak. Elsősorban az impregnált dzsekit érte kritika. A lap információi szerint számos rendőri egységnél azért kénytelenek a mai napig a régi felöltőt hordani, mert a méretre készült nadrágok és ingek jelentős részét át kellett alakítani. Az "utómunkálatok" költségeit központilag finanszírozták.

A kollekció egyébként egy sapkából, egy pantallóból, három ingből, két pár zokniból, egy textildzsekiből, valamint egy pár váll-lapból áll. Mindezért 32 ezer forintos vételárat fizetett ki a Belügyminisztérium.

A tűzoltók és a határőrök is cserélnek

A rendőrök mellett a tűzoltók és határőrök is ugyanebben az öltözetben látják el mostantól a szolgálatot. Csak a fegyvernemre utaló jelek alapján lehet különbséget tenni közöttük.

A Magyar Hírlap értesülései szerint az új téli egyenruhára is leadták megrendeléseiket a hivatásosok. Őszre a gyártó várhatóan leszállít minden öltözetet, így 2002 karácsonyán már az új téli egyenruhában szolgáló rendvédelmisekkel találkozhatnak az állampolgárok.