Oszkár
20 °C
29 °C

A lengyel rendőr nagyon okos

2003.10.20. 10:44
A lengyel rendőrök csapata mindössze egyetlen ponttal lemaradva a második helyen végzett az országos intelligenciateszten. A felmérés szerint az ország egyik legértelmesebb emberének Stanislaw Lem író bizonyult.
Kis híján a rendőrök bizonyultak a legintelligensebbnek Lengyelországban: alig 1 ponttal maradtak el a győztes diákok mögött a maguk 115 pontos IQ-jával. A vasárnapi országos felmérésen egy nő érte el a legjobb eredményt: Barbara Gutowska tanárnő 145 pontot gyűjtött össze az intelligenciateszten.

Száz pont az átlag

A lengyelek átlagos intelligenciahányadosa (IQ) 100,2 pont - derült ki a több más európai ország után Lengyelországban is elvégzett vizsgálat eredményeiből. A logikai képességeket és a gondolkodás gyorsaságát mérő tesztet vasárnap végezték el az országban, s eredményeit az Onet.pl lengyel internetes portál hozta nyilvánosságra. Összesen 290 ezer internetező ellenőrizte értelmi képességeit a 38,2 milliós országban. A TVN kereskedelmi csatorna külön műsort szentelt a 65 kérdés megoldásának - ezekre SMS-ek küldésével is lehetett válaszolni.

A TVN studiójában, a lengyel csillagok csapatában ott volt mások között Marek Borowski, a szejm elnöke és Jan Maria Rokita, népszerű ellenzéki politikus, a Polgári Platform frakcióvezetője. Külön csapatot alkottak a tanárok, a diákok, a szőke nők, a tátrai hegyilakók (góralok), a testépítők és a rendőrök.

Európa-szerte

A nemzeti intelligenciatesztet megoldották már Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban, Spanyolországban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában. A legintelligensebb népnek eddig az angol bizonyult, 107 IQ-hányadossal. A Nagy-Britanniában végzett felmérés azt is bebizonyította, hogy igaztalan az az állítás, mely szerint a szőke nők "butácskák" lennének. A szöszik Angliában jobban teljesítettek, mint a vörösök vagy feketék, igaz, rosszabbul, mint a barna vagy ősz hajúak. Az is kiderült, hogy az intelligencia egyenes arányban növekszik az életkorral: a legjobb eredményt a 70 évesek produkálták (116-os IQ).

Lem inteligensebb Madonnánál

Lengyelországban egyébként az egyik legmagasabb intelligenciahányadossal - 185 pont - Stanislaw Lem, népszerű tudományos-fantasztikus regények, köztük a Solaris szerzője rendelkezik. Jó intelligenciahányadossal büszkélkedhet többek között Madonna, az amerikai popsztár (140-es IQ) és Sharon Stone filmszínésznő (154) is.