Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Rendőrök kártérítésért perlik a sajtót

2003.12.01. 09:04
Személyiségi jogaik megsértéséért több tízezer, egyes esetekben egy-kétszázezer forintos kártérítésért perli a sajtót több közlekedési rendőr. Főként Pest megyében figyelhető meg ez a jelenség. A Népszabadság hétfői cikkében arról számol be, hogy ügyvédek előre felkészítették azokat a járőröket, akik hírműsorokban felismerhetőek.
A napilap úgy tudja, a járőrök azokat a tévéstábokat is bíróság elé citálják, amelyek a rendőrség sajtószolgálatának hozzájárulásával, olykor kifejezett kérésére forgatnak a közlekedési akciókról.

Önként is fizetnek

Több rendőr, miután megtudta, hogy az akcióról, amelyben részt vesz, beszámol a sajtó is, szolgálatba lépése előtt felhívta hozzátartozóit, hogy videón rögzítsenek minden televíziós hírműsort, s ha csak egyben is felismerhetőek munka közben, azonnal perelnek.

A Népszabadság információi szerint több közlekedési járőrt ügyvédek előre felkészítettek, hogyan viselkedjenek, mint mondjanak, illetve ne mondjanak annak érdekében, hogy később a kártérítési pert biztosan megnyerhessék. Hivatalosan meg nem erősített értesülésünk szerint volt olyan tévétársaság, amely a per elkerülése érdekében önként kifizette a kért néhány tízezer forintos fájdalomdíjat.

A rendőrség vezetői állítólag tehetetlenek a szerintük a testület és a sajtó kapcsolatát öncélúan mérgező kollégáikkal szemben. Attól tartanak, hogy ha kereseteik visszavonására szólítanak fel hivatali visszaélésért feljelentenék őket.

A zsebre bírságolás ellen is véd

A főleg egyes Pest megyei útszakaszokon jellemző gyakorlat hátterében a Népszabadság forrásai szerint az áll, hogy a rendőrök a személyiségi jogi perek révén egy kis mellékesre tehetnek szert, amit ügyvédeik tanácsára nem hagynak ki. Másfelől sokak közülük kifejezetten zavarnak a legnagyobb forgalom idején, olykor előzetes bejelentés nélkül is fel-felbukkanó kamerák a zsebre bírságolásban.

  • Vennék
  • Hírek