Piroska
-1 °C
5 °C

Kommandósok szállták meg a Városligetet

2001.04.21. 16:12
Mitológiával tűzdelt rendőrnapi megnyitóban lehetett részünk szombat délelőtt a Városligetben, ahol Kökényesi Antal főkapitány a sárkány, azaz a szervezett bűnözés fejének levágását tűzte ki célul. A legnagyobb sikert ismét a kommandósok aratták, akik helikopterről ugrálva érkeztek, és füstbombák közepette tettek ártalmatlanná egy mikrobusznyi terroristát. A felállított rendőrségi sátrakban még annak a kispesti szurkolónak a mezét is meg lehetett csodálni, akit tavaly lőttek hátba Balatonlellén.
Nem elég, ha a sárkány fejét levágják a rendőrök, ahogyan azt Szent György is tette, hanem arra is vigyázni kell, hogy az vissza ne nőjön - utalt a szervezett bűnözésre Kökényesi Antal budapesti rendőr-főkapitány, amikor megnyitotta a tizedik alkalommal megrendezett városligeti rendőrnapot.

Helikopteren érkeztek a kommandósok
A rövid PR után, amelyben megtudhattuk, hogy az utóbbi három évben jelentősen csökkent a fővárosi bűnözés, átadták az Év Budapesti Rendőre elnevezésű kitüntető címeket is. Nagy nevekre nem lehetett számítani, hiszen Doszpot Péter '97-ben nyert, míg Petőfi Atilla 1991-ben volt bűnügyi szakterületen a díjazottak között. Viszont megtudhattuk, hogy a jó rendőr sokat büntet, ahogyan azt a közlekedésrendészet egyik munkatársa tette, több mint ötszáz feljelentésével. Meg is kapta méltó jutalmát.

Kommandósok potyogtak az égből

Kedvcsinálónak egy nagydarab, kopasz karatés fején törtek téglát, a közönség látható örömére, majd a kutyás rendőrök következtek. Egy kis ízelítőt kaphattunk abból, hogyan szedik szét a tömegverekedő "garázda személyeket", a német juhászok még a Bozsik-stadionban is jól jönnének.

Lerohanták a faházba menekült terroristákat
A legnagyobb sikert természetesen az ORFK különleges szolgálata okozta, ahogy egy mikrobusznyi terroristát tettek ártalmatlanná, és szabadították ki a túszaikat. A helikopterről ugráló kommandósok tűzpárbajba keveredtek a kisházba menekült gépfegyveresekkel, miközben a töltényhüvelyek csak úgy röpködtek a közönség felé. Az egymás után robbanó füstbombák olyan közel voltak a nézőkhöz, hogy néhányan azt hitték, meggyulladtak, közben csak egy pillanatra a fű kapott lángra a lábuk alatt. A különleges szolgálatot leginkább a nehézfiúk ellen vetik be, terrorelhárításra csak néhány évvel ezelőtt Debrecenben volt szükség. Akkor egy kilencedik emeleti lakásba törtek be a szomszédos erkélyen keresztül.

Itt a meze, akit hátba lőttek

A bemutatók mellett számos rendőrségi sátor várta az érdeklődőket, ahol a bátrabbaktól még ujjlenyomatot is vettek. "Te, figyelj! Ne adjál, mert még kiderül rólad valami!" - szólt egy tizennégy év körüli fiú barátjának, aki érdeklődően kacsingatott a tenyérnyomatokat készítő rendőrök felé. A pálmát mégis az vitte el, hogy kiállították annak a kispesti szurkolónak a mezét, akit tavaly Balatonlellén lőttek hátba.

A borongós idő ezúttal nem vonzott hatvanezer embert a Városligetbe, és a felállított sörsátorban sem verekedtek ülőhelyért. Gazdátlanul elszálló lufi, ingyen prospektusokért és "rendőrség" feliratú zacskókért tolongó tömeg azért volt bőven. Ha még 1800 forintot rá is szánt valaki, akkor még a józsefvárosi piacot meg nem hazudtoló irattárcát is kaphatott, rendőrségi jelvénnyel.