Donát
-4 °C
2 °C

A rendőröket is pontozzák

2001.12.17. 16:34
Teljesítményorientált ösztönzési és értékelési rendszert vezetnek be 2002. január elsején Északkelet-Magyarország hat megyéjében -jelentették be Nyíregyházán hétfőn. A hajdú-bihari és a szabolcs-szatmár-beregi rendőrkapitányságokon teljeskörűen, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és a Nógrád megyében pedig mintakapitányságokat létrehozásával vezetik be a rendszert. A program célja, hogy a rendőrség olyan költséghatékonyan működjön, mint a privátszféra egységei.
A program két alap részre bontható: a bűnügyi és a közrendvédelmi állomány megismertetése a programmal. A bűnűgyi állomány oktatását a Hajdú-Bihar megyeiek fogják végezni, a közrendvédelmi egységek képzését pedig a szabolcsiak fogják ellátni - mondta az Indexnek Dr. Gyulai József a Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitányság sajtószóvivője. Hozzátette: program egyik célja, hogy a parancsnokok naprakészek legyenek beosztottaik teljesítményének megítélésében, illetve megfelelő információt kapjanak a szükséges gyors döntések meghozatalához. Az értékelési rendszer az egységek teljesítményét egymáshoz fogja viszonyítani. A programmal az a cél, hogy a rendőröket a jó munkára és a feladatok hatékony végrehajtására ösztönözze. A rendszer alkalmazásától az illetékesek, a felderítés felgyorsulását és a közbiztonság további javulását várják.

Bármit tesz a rendőr, azt a Robotzsaru 2000 nevű számítógépes program rögzíti és pontozza. A rendőrök végzett tevékenységük alapján napi, havi rendszerességgel kapnak pontszámot teljesítményükért, a parancsnokoktól, illetve a felső vezetőktől, akik a pontszámot az ügyeket súlyozva kiegészíthetik. Az utóbbira egyrészt azért van szükség, hogy ne alakuljon ki úgynevezett "intézkedési kényszer" a rendőröknél, az illetékesek ugyanis ellenőrzik, szükség volt-e az eljárásra, vagy sem. Másrészt, hogy semmilyen tevékenységet ne hanyagoljanak el a rendőrök. A teljesítmény mellett pontozható lesz az, hogyan viselkedik a rendőr az állampolgárokkal, hogyan tájékoztatja őket és milyen a megjelenése.A kiemelkedően teljesítőket pénzbeli juttatásokkal fogják jutalmazni. A gyengébben teljesítők bére nem fog csökkeni, de prémiumra nem számíthatnak - mondta Dr. Gyulai József.

A program része a nyugat-európai követelményeknek megfelelő minőségbiztosítási rendszernek, melyet a magyar rendőrség is bevezet. A program megfelel az amerikai TQM (Total Quality Management) rendszer követelményeinek. A teljesítményorientált értékelési mód kidolgozásához a Hajdú-Bihar megyei főkapitányság a Debreceni Egyetemtől és külső minőségbiztosítási szakemberektől kapott segítséget.