Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Adócsalással gyanúsítanak egy rendőr alezredest

2005.10.21. 15:28
Három rendbeli adócsalás és számviteli fegyelem megsértésével gyanúsítottak meg egy tolnai rendőrtisztet. A HavariaPress úgy tudja, hogy az ügy gyanúsítottja azonos azzal a rendőrségi szakszervezeti vezetőnővel, aki néhány hónapja többször is nyilatkozott arról, hogy a rendőrök nem kapták meg a 13. havi illetményüket és a távolléti díjukat.

Adócsalás gyanújával hallgattak ki egy rendőrségi szakszervezeti vezetőt Somogy megyében. A HavariaPress hírügynökség információja szerint az ügy gyanúsítottja a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság egyik szakszervezeti vezetőnője, aki a megyei főkapitányság vizsgálója, alezredesi rangban.

A Somogy Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal a hírügynökség érdeklődésére megerősítette, hogy három rendbeli adócsalás és számviteli fegyelem megsértésével gyanúsítottak meg egy tolnai rendőrtisztet. Az ügy nyomozása elfogultság miatt került a Somogy megyei ügyészségi nyomozókhoz.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a rendőrtisztet szakszervezeti pénzekkel kapcsolatos adócsalás és számvitelsértés miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Az ügy gyanúsítottja azonos azzal a rendőrségi szakszervezeti vezetőnővel, aki néhány hónapja többször is nyilatkozott arról, hogy a rendőrök nem kapták meg a 13. havi illetményüket és a távolléti díjukat. Emiatt bírósághoz is fordult, ahol azonban abban az ügyben még nem született jogerős ítélet.

A munkavállalók érdekeit képviseli

Az ügyben érintett szakszervezeti vezető, Szima Judit a hírügynökségnek elmondta, hogy az ellene folyó nyomozás adatai szerint a vezetők jogalap nélkül gazdagították a szervezet tagjait és családtagjaikat. A szakszervezetnél megtartott APEH ellenőrzés is feltárt bizonyos működési szabálytalanságokat a rendezvényekkel kapcsolatban, amelyek miatt büntetéseket rótt ki az adóhatóság, de feljelentést nem tett, mert kizárta az ügyben a szándékosságot.

Az eset érdekessége, hogy a szakszervezet ellen a belügyminiszter közvetlen hatáskörébe tartozó rendvédelmi szervek tettek feljelentést, amelyenek a törvény szerint nincsen ilyen jögköre. A meggyanúsított rendőrnő szerint az ellene folyó eljárást azért indították, mert a 13. havi illetményüket és távolléti díjakat követelő dolgozók ügyében a munkavállalók érdekeit képviseli a munkáltatóval szemben. Pénteken egyébként jogerősen is pert nyertek munkáltatójukkal szemben azok a Vas megyei rendőrök, akik 13. havi járandóságuk kifizetetlenül maradt részének megítélését kérték a munkaügyi bíróságtól.