Viola
-5 °C
-2 °C

Nem bűn, mégis elveszik a 'házi' uniós rendszámot

2004.07.19. 09:16
Az ügyészség szerint nem számít bűncselekménynek a házi uniós rendszámok használata. Ennek ellenére a járőrök továbbra is elveszik a matricázott rendszámot és a forgalmit.
Nem bűncselekmény ugyan ha valaki a régi rendszámtáblájára uniós matricát ragaszt, ám a rendőrök az átalakított hatósági jelzést és a forgalmi engedélyt is elveszi - írja a Népszabadság rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A rendőrség korábban úgy nyilatkozott, hogy szerintük a rendszámtábla minden olyan átalakítása, mely a gyáritól eltérővé teszi a táblát - tehát az uniós matrica felragasztása is - bűncselekménynek minősül.

Az ORFK emiatt júniusban közleményben kérte az autótulajdonosokat, hogy ne változtassanak kocsijuk rendszámán, illetve ha azt megtették, állítsák vissza a szerintük törvényes állapotot.

A Legfőbb Ügyészség állásfoglalása szerint azonban csak az minősíthető hamisításnak, ha valaki a jármű azonosítására szolgáló betűket és számokat változtatná meg.

Hazánkban május elsejétől vezették be az új típusú rendszámtáblák használatát, melyeken uniós zászló és "H" országjelzés szerepel. Ezen felbátorodva sok autós régi típusú rendszámtábláján is "uniós matricát" helyezett el, azzal takarva el a nemzeti színeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!