Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Pusztító földrengés Dél-Ázsiában

2005.10.08. 20:17
Erős földrengés rázta meg szombaton Dél- és Közép-Ázsia térségét. A kezdeti becslések után beérkezett első számlált adatok szerint eddig több mint 2100 halálos áldozatról tudnak a pakisztáni és az indiai hatóságok.

Kasmír pakisztáni ellenőrzés alatti részén ezer fölé emelkedett az ismert halálos áldozatok száma - közölte újságírókkal Muzaffarabádban, a pakisztáni Kasmír székvárosában Rana Niszár, a hadsereg mentőosztagainak egyik parancsnoka.

Mintegy 860 ember lelte halálát Pakisztán Északnyugati Határtartományában - jelentette be helyi idő szerint késő este Malik Zafar Azam, a tartományi kormány egyik minisztere.

Kasmír indiai részén a halálos áldozatok száma megközelíti a háromszázat - mondta Dzsaipa Reddy indiai tájékoztatási miniszter.

Elemi csapás


Tekintse meg képeinket!

A Richter-skála szerint 7,6-os erősségű földrengés pusztító hatását fokozta, hogy viszonylag kis mélységben történt. A reggeli nagy erejű rengést tucatnyi utórengés követte. A legnagyobb erejű, első földlökés Pakisztán északi vidékén, az indiai határ közelében történt. Epicentruma 95 kilométernyire északkeletre volt a pakisztáni fővárostól Iszlámábádtól. Pervez Musarraf pakisztáni államfő "nemzeti tragédiának" nevezte az elemi csapást.

Saukat Szultan vezérőrnagy, az államfő és a hadsereg szóvivője a szerencsétlenség helyszínei fölött végzett légi szemléje után úgy vélte, hogy ezrekben mérhető a halálos áldozatok száma. Szavai szerint különösen az ország északi, magashegyi körzetei szenvedtek súlyos veszteségeket.

Lezúdoló kövek

A földmozgás hatalmas földtömegeket választott le a Karakorum meredek hegyoldalairól, és zúdított a völgyekben fekvő falvakra. Az elemi csapás egész falvakat törölt el a Föld színéről. Csupán az Északnyugati Határtartomány Manszer körzetében mintegy 600 ember haláláról érkezett jelentés.

Iszlámábádban összedőlt két lakóház; mintegy 200 ember lehet a romok alatt. Helyi lakosok és az állami mentők közösen próbálják félrehúzni a vasbetontömböket, és kiszabadítani a roncsok alá szorult embereket. Muzaffarabádban a város épületeinek csaknem a fele romba dőlt vagy súlyosan megrongálódott.

Az Európai Bizottság máris felajánlotta az Európai Unió segítséget Pakisztánnak. Louis Michel fejlesztési biztos közölte szombaton Brüsszelben, hogy EU-szakértők már dolgoznak a gyors segélynyújtás előkészítésén.

120 éve ne volt ilyen erős rengés

Újdelhi bejelentés szerint az utóbbi 120 évben nem volt a mostanihoz foghatóan erős földrengés a jelenlegi Dzsammu és Kasmír állam területén. Pakisztáni szeizmológusok is azt közölték, hogy ez volt az utóbbi száz év legerősebb földrengése az ország most sújtott térségében.

Mind Pakisztánban, mind Indiában nagy létszámú katonai alakulatokat mozgósítottak a mentésre. A mentés mégis nehezen és lassan halad, mert a szűk völgyekben kanyargó utakat eltorlaszolták a hegyoldalakról levált földtömegek és kőgörgetegek. A hadsereg helikopterei szállítják el a sérülteket a katasztrófa sújtotta térségekből más területek kórházaiba. A telefonvonalak nagy része is megszakadt, ezért a kapcsolattartás is nehéz a szerencsétlenség körzeteivel.

Közép-Ázsiában is érezték


Klikk a képre!

Afganisztánból két halálos áldozatról érkezett jelentés. Két gyermek esett áldozatul az elemi csapásnak - jelentette be egy helyi kormánytisztviselő az ország keleti részén fekvő Dzsalalábádban. A földmozgás erősen érezhető volt a fővárosban, Kabulban is. A rengés pánikot keltett, de áldozatokról onnan nem érkezett jelentés.

A nagy erejű első földlökés és néhány utórengés érezhető volt Tádzsikisztán nagy részén és Bangladesben is, de e két utóbbi országból nem érkezett jelentés áldozatokról vagy károkról. Banglades néhány városában erősen megremegtek és kilengtek az épületek a mintegy húsz másodpercig tartó reggeli földrengés alatt. A pánikba esett lakosok fejvesztve rohantak ki a rázkódó épületekből. A földmozgás olyan magas hullámokat korbácsolt fel a tengeren, hogy azok kicsaptak a szárazföldre, és több falut elárasztottak.

Földrengés rázta meg Indonézia Aceh tartományának egyes részeit is. Ebben a tartományban végezte a legnagyobb pusztítást 2004 végén a cunami, amelyet a Szumátra partjai közelében történt 9,1-es erősségű, tenger alatti földrengés idézett elő. Sem áldozatokról, sem károkról nem érkezett ezúttal jelentés Acehből, de a tartomány sokat szenvedett lakossága pánikba esett az újabb földrengéstől.