Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Vallott a rendőrgyilkosság gyanúsítottja

2004.06.03. 06:58
Több mint egy évvel a rendőrszázados lelövése után vallomást tett a gyanúsított - értesült a Magyar Televízió. Engel Zoltán azt állítja, csak vaktában lövöldözött. Június 9-én helyszíni tárgyalást tart a bíróság, hogy rekonstruálják az elkövetés körülményeit.
Engel Zoltán állítólag elismerte, hogy tavaly május 13-án a főváros II. kerületében egy családi házat készült kirabolni. A férfi tűzpárbajban lelőtt egy rendőrtisztet, és ő maga is megsebesült, majd elfogták. Engel most állítja, nem direkt lőtt a 40 éves Borsos József rendőrszázadosra.

Zárt tárgyaláson

Zárt tárgyalás kezdődött a rendőrgyilkossággal vádolt Engel Zoltán ügyében szerdán a Fővárosi Bíróságon (FB); a vádlott közlekedését fegyveres rendvédelmiek biztosították. A zárt ülésre azért került sor, mert a vádlott a korábbi, május 28-i tárgyaláson közölte, hogy a nyilvánosság előtt nem hajlandó vallomást tenni, csak a következő, zárt tárgyaláson.

A büntetett előéletű férfi a vádirat szerint tavaly május 13-án Budapesten, a II. kerületben megpróbált kirabolni egy villát, de a rendőrök rajtaütöttek. A kialakult tűzpárbajban egy rendőr a helyszínen meghalt, Engel Zoltán pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, mozgássérültté vált.

A hivatalos személy ellen és több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, illetve lőfegyverrel visszaélés vádja alapján akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A tolókocsiban érkező vádlott közlekedését tíz, géppisztolyos rendőr, illetve fekete csuklyát viselő büntetés-végrehajtási dolgozó biztosította, akik még a tárgyalásra meghívott tanúkat és szakértőket is átvizsgálták.

Albert Viktor, az FB szóvivője az MTI-vel közölte: a jogszabályok szerint a zárt tárgyaláson elhangzottakról a bíróság nem adhat tájékoztatást. Június 9-én azonban helyszíni tárgyalást tart a bíróság, hogy rekonstruálják az elkövetés körülményeit.

Egy évig hallgatott

A gyanúsított több mint egy évig hallgatott. Többször megkísérelték kihallgatni a sérülése miatt a Tököli Büntetés-végrehajtási Intézet kórházában ápolt férfit, aki azonban egyszer sem tett vallomást.

Borsos József rendőrt, aki a tűzpárbajban életét vesztette, a belügyminiszter posztumusz alezredessé léptette elő, s hősi halottá nyilvánította.