Gerzson
5 °C
10 °C

41-en élték túl a repülőgép-katasztrófát

2007.09.17. 07:25
Néhány órával a baleset után megtalálták a vasárnap este Phuket szigetén balesetet szenvedett thaiföldi repülőgép fekete dobozait, melyek vizsgálatát az Egyesült Államokban végzik. Eredmények egy hét múlva várhatóak. Merénylet gyanúja továbbra sem merült fel. Magyarország thaiföldi nagykövete egyelőre nem tud magyar áldozatról vagy sérültről.

A legfrissebb adatok szerint 89 halottja és 41 túlélője van a vasárnapi thaiföldi légi katasztrófának. Mint azt a phuketi repülőtér igazgatója hétfőn közölte, eddig 85 holttestet szedtek ki a roncsokból, és még négyen maradtak a repülőgép maradványai alatt. A 41 túlélő közül 15 thaiföldi és 26 külföldi.

A baleset után néhány órával megtalálták a repülőgép adatrögzítő fekete dobozait, közölte a légitársaság. Udom Tantipraszongcsai, a Orient-Thai Airline-nak, a szerencsétlenül járt gépet üzemeltető One-Two-Go légitársaság tulajdonosának elnöke hétfőn elmondta, hogy az adatrögzítő készülékeket átadták a légi közlekedési hatóság nyomozóinak.

Képek a helyszínről

Szanszern Vongcsaum közlekedési miniszterhelyettes azt közölte, hogy a fekete dobozokat az Egyesült Államokba küldik el vizsgálatra. A vizsgálat feltehetően egy hétig tart majd.

A One-Two-Go thaiföldi fapados légitársaság McDonnell Douglas MD-80 típusú gépe 130 fővel a fedélzetén leszállás közben a földnek vágódott és kigyulladt vasárnap Thaiföld déli részén, Phuket szigetén. A OG-269-es járaton 123 utas és 7 fős legénység tartózkodott. Előzőleg még 88 halálos áldozatról és 42 sérültről érkeztek jelentések.

Nincs magyar az utaslistán

Balogh András, Magyarország thaiföldi nagykövete hétfő reggel telefonon elmondta, továbbra is azt a tájékoztatást kapta minden hírforrásától, hogy eddig nem találtak magyar áldozatot. Korábban a nagykövet elmondta, hogy a kapcsolatba léptek a légitársasággal, a rendőrséggel, a turisztikai minisztériummal, és a rendelkezésre bocsátott utaslistán sem találtak magyar nevet.

A nagykövet értesülései szerint a gépen 78 külföldi utazott. Balogh András elmondta, hogy közlekedési minisztériumtól kapott információ szerint a kórházba szállított személyek között Ausztráliából, Ausztriából, Nagy-Britanniából, Iránból, Írországból, Olaszországból, Svédországból és Hollandiából érkezett utasok vannak.

Nem merült fel merénylet gyanúja

Balogh András azt is elmondta, annak ellenére, hogy tudomása szerint az áldozatok között több izraeli állampolgár is van, fel sem merült, hogy a katasztrófát merénylet okozta volna. Az ebben az évszakban szokásos, de kivételesen erős monszuneső és a hurrikánszerű szél okozhatta a balesetet, tette hozzá a nagykövet.

A The Bangkok Post című lap egy magas rangú légi közlekedési illetékesre hivatkozva azt írta, hogy a pilóta közölte az irányítótoronnyal, elvétette a leszállást, mert nem látta a leszállópályát.

Külföldi sérültek

A thaiföldi egészségügyi minisztérium vasárnap este azt közölte, hogy a túlélők között 7 brit, négy német, 3 holland, 3 iráni, 2 svéd, 1 ausztrák, 1 olasz és 1 ausztrál állampolgár van. Harminc sérültet Phuket központi kórházában ápoltak hétfőre virradóra, közülük öt ember állapota válságos volt. Az izraeli katonai rádió híre szerint a gépen utazó tíz izraeli állampolgár közül kettő megsérült, nyolc eltűnt. Bernard Kouchner francia külügyminiszter vasárnap este bejelentette, hogy egy francia állampolgár meghalt és ketten megsérültek a balesetben.

Ausztrália segítséget ajánlott az áldozatok azonosításához. Az azonosítás nehéznek ígérkezik, mivel a gép becsapódása utáni tűzben az áldozatok megégtek.

A phuketi repülőtér zárva tart. Bangkokból hétfő reggel tervezték az első repülőgépet Krabiba indítani, ahonnan az áldozatok hozzátartozói gépkocsival utazhatnak tovább Phuketra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!