Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Befejeződött az Antonov helyszíni szemléje

2006.01.21. 23:07
Befejeződött a helyszíni szemle a csütörtök este balesetet szenvedett szlovák katonai szállítógép helyszínén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen, mondta Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombaton este a távirati irodának.
Vasárnap reggel adják át a szlovák hatóságoknak az összegyűjtött roncsokat, mintegy 1000 alkatrészt a magyar-szlovák határon.

A repülőgép fekete dobozát szombaton délután kettő órakor adták át a magyar rendőrök a szlovák hatóságoknak, akik a magyar hatóságokkal együtt értékelik azokat a szlovák bázison.

A munkát - amelyben százan vesznek részt - nemcsak a mínusz tíz-tizenöt fokos hideg, hanem a reggelre leesett nagy hó is nehezítette. A szlovák repülőgép balesete óta a Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrök - a katasztrófavédelemmel karöltve - két feladatot láttak el: részt vettek a terület biztosításában és a helyszíni szemlében is.

A helyszín biztosítására hatórás váltásokban érkeztek új erők. Szombaton reggel a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) csapatszolgálati százada váltotta a határőröket. A szemlebizottságban részt vettek a katonai légügyi hatóság szakértői, a megyei főkapitányság helyszínelői, valamint a szlovák társszervek és szakhatóságok.

A tűzoltók pénteken kora délutánra találták meg és emelték ki a roncsokból a lezuhant szállító-repülőgép 42 áldozatát, s a holttesteket a légi baleset helyszínéhez legközelebbi településre, Hejcére szállították, innen pedig Kassára vitték.

Az egyetlen túlélőt a kassai kórházban ápolják. A fiatal férfit agyduzzanattal járó fejsérülése miatt egyelőre a kassai kórházban mesterségesen altatják. Az orvosok arra számítanak, hogy ha nem lépnek fel komplikációk, néhány nap múlva elkezdhetik a beteg fokozatos ébresztését és remélni lehet, hogy rövidesen a baleset körülményeinek feltárásában is nagy szerepe lesz, hiszen ő az egyetlen túlélő szemtanú, aki remélhetőleg emlékezni is tud majd a történtekre.

A hejcei polgármester tájékoztatása szerint vasárnap 11 órakor gyászmisét tartanak a település templomában. Szlovákiában hétfőn és kedden nemzeti gyásznapot tartanak, a középületeken félárbocra engedik a nemzeti zászlót. A pozsonyi Szent Márton koronázó templomban és a kassai Szent Erzsébet székesegyházban hétfőn gyászmisével adóznak az áldozatok emlékének.