Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Martin Farkas az egyetlen túlélő

2006.01.21. 10:48
Várhatóan a jövő hét elején kihallgatható állapotban lesz az a 27 éves katona, aki egyedül élte túl a szlovák katonai gép csütörtök esti balesetét a Borsod megyei Hejce közelében. A repülőgép roncsai között negyvenkét holttestet találtak. Szlovákiában hétfőn és kedden nemzeti gyásznapot tartanak. Szombaton reggel újból megkezdődött az éjszakai órákra felfüggesztett mentesítés a szerencsétlenség helyszínén.

Folytatódik a csütörtök este lezuhant szlovák katonai szállítógép roncsainak összegyűjtése a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen, a helyszínt továbbra is rendőrök, határőrök biztosítják - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Szombaton reggel újból megkezdődött az éjszakai órákra felfüggesztett mentesítés a szerencsétlenség helyszínén. Határőrök, rendőrök, katonák, tűzoltók szedik össze a repülőgép roncsait a legapróbb tárgyaktól a nagyobb darabokig a mínusz 10-15 fokos hidegben, hogy később azokat elszállítsák a mintegy 700 méter magasságú hegyről Kassára.

A csütörtök este a Borsod megyei Hejce közelében lezuhant szlovák katonai szállító-repülőgép roncsainak elszállításában és a terület mentesítésében 23 magyar tűzoltó közreműködik - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombaton az MTI-vel. Reggel hat óra óta a 23 tűzoltó 5 járművel van a helyszínen.

Az időjárás nehezíti a munkát

A műszaki szemle valószínűleg vasárnap is tart majd - közölte szombat délelőtt a helyszínen az MTI-vel Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: a munkát - amelyben százan vesznek részt - nemcsak a mínusz tíz-tizenöt fokos hideg, hanem a reggelre leesett nagy hó is nehezíti. A számítások szerint hozzávetőleg ezer alkatrész-darabot kell még begyűjteni.

Péntek esttére az is kiiderült: Martin Farkasnak hívják azt a 27 éves férfit, aki egyedüliként élte túl a Borsod megyei Hejce közelében csütörtök este lezuhant szlovák katonai gép balesetét. A férfi feltehetően a gép felrobbanása előtt kiesett a gépből, így élhette túl a katasztrófát. Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, a gép melyik részén utazott a fiatalember.

Farkas a repülőgép becsapódása után mobiltelefonon fel is hívta feleségét. Annyit tudott mondani, hogy a gép lezuhant, ezért a feleségét arra kérte, hogy riassza rendőrséget. A beszélgetés rövidesen megszakadt, az asszony hívásaira a telefon már nem válaszolt. Valószínű, hogy a férfi a repülőgép becsapódása után még térerőt keresve járkált az erdőben.

Csodás megmenekülés

#alt#
Az Index fotóriportja a hegyről

A kassai Luis Pasteur kórház orvosai szerint az egyetlen túlélő életben maradása csodával határos. Külső sérülései - horzsolások és enyhe égési sebek - nem veszélyesek, a baloldali agyduzzanat nem látszik súlyosnak, és ha komplikációk nem lépnek fel, akkor a fiatal férfi két héten belül felépülhet.

A sérültet jelenleg mesterségesen altatják, állapota kielégítő. Beszélni is tud, de a szerencsétlenség kiváltotta sokk miatt várhatóan csak a jövő hét első napjaiban lehet majd kihallgatni.

A szlovák védelmi tárca hivatalos adatai szerint negyvenkét áldozata volt a katasztrófának. Az áldozatok között szerepel a szlovák hadsereg tábori lelkészetének vezetője, valamint három nő is. Utóbbiak közül kettő profi katona, egy pedig hostess volt, de ő is a hadsereg kötelékében szolgált. A holttesteket pénteken este Kassára szállították.

A gép letért az útvonalról

A baleset okai egyelőre ismeretlenek, a vizsgálat a magyar és a szlovák hatósági szakértők közös erőfeszítésével folytatódik - közölték Pozsonyban. Nem megerősített pozsonyi sajtóértesülések szerint a gép fekete dobozát nem Magyarországon, hanem Szlovákiában vizsgálják meg, és az áldozatok holttesteit sem magyarországi kórházakba, hanem Kassára szállítják. Az AN-24-es típusú szovjet gyártmányú repülőgép harminchat éve repült, korábban öt nagyjavításon ment át, műszaki állapota a baleset előtt kifogástalan volt.

A Koszovóból 43 szlovák békefenntartóval a fedélzetén induló An-24-es a kassai landoláshoz készülve a szabályszerűnél gyorsabban ereszkedett, emiatt három kilométerrel tért el keletre a Hernád folyó völgyében kijelölt útvonaltól és a 783 méter magas Borsó-hegynek ütközött.


A körülbelüli eltérés a kijelölt útvonaltól (Térkép: lazarus.elte.hu)

Itt hatszáz méter hosszan, harminc-negyven méter szélességben tarolta le az erdőt. Helyszíni tudósítónk a mentési munkálatokat végzőkkel egyező saját tapasztalatai alapján 350 méter hosszan, harminc méter szélesen letarolt erdőről számolt be. A gép a földön kezdett lángolni, majd felrobbant. Tudósítónk jelentése szerint a letarolt fák megfeketedtek, de nem égtek el.


Képek a katasztrófa helyszínéről
A Borsod Online képes beszámolója

A szlovákok radarjáról - a kassai repülőtér határhoz közelisége miatt, már magyar területen a szomszédos ország hatóságai vették át a gépeket - 19:38 perckor tűnt el a gép. A magyar hatóságokat 19:50-kor értesítették a tragédiáról. A gép kötelékben repült egy szlovák An-26-ossal, az An-24-est húsz perccel követő gép utasai és személyzete a levegőből csak azt látták, hogy valami lángol a földön.

Borzasztó látvány

A magyar rendőrséget 20:04 perckor értesítették arról, hogy feltehetően lezuhant egy gép, a mentőegységek 20:11-kor kapták a jelzést. A tragédia nehezen megközelíthető helyszínére Kassáról és Szolnokról is elindult egy mentőhelikopter, de a nagy szél miatt nem tudott leszállni.


Az Index helyszíni képei

Elsőként két magyar rendőr ért a még lángoló géphez. A lángoló roncsokat a tűzoltók poroltóval oltották el. Helyszíni tudósítóink beszélt egy vilmányi lakossal, akinek a helyismeretét is igénybe vették a mentésben, és aki így járt a baleset helyszínén. A férfi "borzasztó látványról" számolt be, mindenfelé szétszóródott roncsokat és emberi maradványokat látott.

Szlovákiában hétfőn és kedden nemzeti gyásznapot tartanak, a középületeken félárbocra engedik a nemzeti zászlót. A pozsonyi Szent Márton koronázótemplomban és a kassai Szent Erzsébet székesegyházban hétfőn gyászmisével adóznak az áldozatok emlékének.