Géza
-12 °C
-4 °C

Repülő palotát építtet Abramovics

2004.08.22. 15:51
A Chelsea orosz tulajdonosa majdnem négy milliárdot költött gépe berendezésére, sőt a rózsaszín belsőterű Boeing rakétaelhárító-rendszerrel is fel van szerelve.
Repülő palotává építtetett át egy 350 utas számára tervezett Boeing 767-300 típusú repülőgépet a Londonban élő Roman Abramovics 37 éves orosz olajmilliárdos, a Chelsea FC klub tulajdonosa.

A The Sunday Times című londoni lap értesülése szerint Abramovics a repülőgépet 84 millió eurónak - mintegy 21 milliárd forintnak - megfelelő összegért vásárolta, további 15 millió eurót (mintegy 3,75 milliárd forintot) költött a fényűző berendezésre, és 1,2 milliónyit áldozott egy olyan rakétaelhárító-rendszerre, amilyennel az amerikai elnököket szállító Air Force One repülőgépet is felszerelték.

A londoni lap arról számolt be, hogy a repülőgép fedélzetén akár 30 vendég étkezhet egy rózsaszínben berendezett ebédlőben, gyertyafény mellett, akárcsak a Ritz szállóban. A konyhai mosogatók aranyozottak, s nem kevésbé fényűző a háló és az iroda berendezése sem. A The Sunday Times szerint az egész "inkább cári palota, mint repülőgép".

A Boeinget Hollandiában regisztrálták. Szakértők szerint a gép fenntartása és működtetése repült mérföldenként mintegy 150 eurónak megfelelő összegbe kerül, vagyis a London-Moszkva útvonal oda-vissza mintegy 450 ezer euróba kerül, éppen 1500-szor annyiba, mint az Aeroflot orosz légitársaság által az útvonalra kínált legolcsóbb, 300 eurós jegy. De ez Abramovicsnak nyilván nem olyan nagy baj: vagyonát 11,25 milliárd euróra becsülik, s ezzel ő Nagy-Britannia leggazdagabb embere.