Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Adócsalással és gyújtogatással vádolják a repülőtér tulajdonosát

2003.09.29. 16:50
A vádirat szerint a Kecskemét melletti magánrepülőtér tulajdonosa felgyújtatta a kiserdőt és adómentesen jutott kerozinhoz. A vállalkozó mindkét vádpontban ártatlannak vallotta magát.
Különösen nagy kárt okozó rongálás, valamint adócsalás miatt indul büntetőper kedden egy vállalkozó, és két vádlott-társa ellen Kecskeméten. A vádirat szerint a város melletti magánrepülőtér tulajdonosa 2001 májusában megbízta az egyik alkalmazottját, hogy gyújtsa fel a repülőtér közelében lévő erdőt. A megbízott ezt május 17-én meg is tette, két helyen lobbantva lángot a kiserdőben. Az összesített tűzkár 39 millió forint volt.

A vállalkozót emellett azzal is vádolják, hogy az általa alapított kft. jogtalanul szerzett be adómentes kerozint 1995 és 1998 között. Az adónyomozók által feltárt fogyasztási adóhiány 900 millió, az általános forgalmi adó hiánya 349,6 millió, a társasági adóhiány pedig 92 millió volt. Azt egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy mi lett a beszerzett 15,2 millió liternyi üzemanyag sorsa. A szakértői vélemények szerint ugyanis a kft csak körülbelül 1,6 millió litert használhatott fel jogszerűen, vagyis a teljes mennyiség tizedét.

> A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kedden kezdődő büntetőper vádlottjai szabadlábon védekezhetnek. A vállalkozó mindkét vádpontban ártatlannak mondta magát. A bíróság egyelőre 12 napot tűzött ki az ügyben, így - amennyiben az elegendőnek bizonyul - az ítélet kihirdetése várhatóan november 7-én lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!