Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Merénylet hat kiló cukorral

2002.05.16. 15:10
Majdnem tragikus balesetet okozott, hogy Szolnokon ismeretlenek több kiló cukrot öntöttek egy kisrepülő üzemanyagtankjába. A motor felszállás után leállt, de a pilótának sikerült letennie a gépet. A rendőrség emberölés kísérletének gyanúja miatt indított eljárást. A pilótát sokkolta a merénylet.
Egy országosan ismert sportrepülő pilóta, a szolnoki sportrepülőtér igazgatója vezette azt a gépet, melynek üzemanyagtankjába valaki kristálycukrot öntött - mondta az Indexnek Lengyel György, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke.

Szerencséje volt

A megyei kapitányságra vasárnap délután érkezett bejelentés, mely szerint felszállás közben leállt egy Cessna típusú kisgép motorja. A vizsgálat során kiderült, hogy a szolnoki reptérről felszálló gép szárnyaiban lévő két tankba eddig ismeretlen személy(ek) 3-3 kilogramm kristálycukrot öntött(ek).

A pilóta nagy szerencséjére a cukor rögtön a levegőbe emelkedés után elzárta azt a szűrőt, mely átengedi az üzemanyagot a motorba. A gép mintegy két méter magasra emelkedett fel, mikor a motor leállt. A pilóta rögtön visszaengedte a gépet a kifutóra, és megállította. Sem a pilóta, sem a gép nem sérült meg.

Emberölési kísérlet

A megyei kapitányság nyomozó osztálya először rongálás miatt indított eljárást, de miután bebizonyosodott, hogy cukor került a tankokba, emberölési kísérletre módosították a vádat.

A nyomozók egyelőre nem tudják, hogy a pilóta ellen irányult-e az akció, ugyanis a gépet más is vezeti alkalmanként. A Cessna egyébként a reptérigazgató tulajdona. A megfontolt, higgadt ember hírében álló pilótát a rendőrség tájékoztatása szerint sokkolta a merénylet, és nem érti, hogy az kinek állhatott érdekében.

Bennfentesek voltak?

Lengyel György elmondta, hogy a helyszínelés során igyekeztek minél több nyomot rögzíteni és vizsgálják az elkövetés körülményeit. Az már most tudható, hogy a felszállás előtt a kisgép egy hangárban állt, melyet éjszakára bezárnak. Az ajtók sértetlenek, vagyis ha este tették a tankokba a cukrot, akkor azt csakis bennfentesek vihették véghez.

A HavariaPress úgy tudja, hogy valószínűleg az összes szolnoki repülőgépet átvizsgálják, nincs-e bennük kristálycukor.