Valér
-2 °C
0 °C

Vannak túlélői a kínai légi katasztrófának

2002.04.15. 08:12
A leszállási kísérlet során lezuhant egy kínai utasszállító repülőgép, melyen 166 ember - 155 utas és a 11 főnyi személyzet - tartózkodott. A jelentések szerint 54 ember álte túl a katasztrófát.
A legfrissebb adatok szerint ötvennégy utas élte túl annak a kínai utasszállító repülőgépnek a katasztrófáját, amely hétfőn a dél-koreai Puszan repülőtere közelében a sűrű köd és esőzés miatt landolás közben egy hegynek ütközött.

A túlélők számát illetőleg a Reuters, az AP és az AFP hírügynökség jelentése is megegyezik. A szerencsés utasokon kívül eddig hivatalosan 33 személyt nyilvánítottak halottnak. A repülőgép füstölgő roncsainál egy mentőalakulat több száz tagja dolgozik. A meredek hegyoldal miatt helikopterek és mentőautók nem tudták megközelíteni a tragédia helyszínét, a sebesülteket a mentők a hátukon vitték le a hegyről.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülései szerint az Air China Boeing 767-es típusú gépének hátsó része ért először földet, ezzel magyarázható, hogy a túlélők java része a repülő elülső osztályán utazók közül került ki. A Kimhae repülőtér irányítótornya állítólag engedélyt adott a gépnek a leszállásra, de az erős ellenszél miatt arra kérte a pilótát, hogy a leszállópályát az ellenkező irányból közelítse meg. A körözési manőver alatt a rossz látási viszonyok miatt azonban a gép túl közel került a hegyoldalhoz, és becsapódott.

Beszámolt egy túlélő

Egy túlélő elmondása szerint a földet érés pillanatokkal azután következett be, hogy a légikísérők biztonsági öveik becsatolására szólították fel a gép utasait. Ezután hatalmas robaj hallatszott, majd a füst gomolygott és lángok csaptak ki a darabokra hullott repülőtestből - mondta el az illető a dél-koreai YTN kábeltelevíziónak.

A repülőgép fekete dobozát megtalálták, annak, valamint a baleset körülményeinek vizsgálata megindult - jelentette be a dél-koreai közlekedési minisztérium egyik tisztségviselője.

Kim De Dzsung dél-koreai és Csiang Cö-min kínai elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozói felé.

Helikopterről készített tévés felvételek tanúsága szerint a zuhanás során nem ütközött a gép egy lakóházzal sem, mint az korábban híradásokban elhangzott, bár a szerencsétlenség helyszínétől egy kilométerre valóban áll egy soklakásos épület.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!