Friderika
13 °C
29 °C

Földi irányítás nélkül repültek a gépek Kalifornia felett

2004.09.16. 08:40
Több levegőben tartozkodó gép került túl közel egymáshoz, miután egy karbantartási mulasztás miatt Los Angeles, Észak-Kalifornia és Nevada térségében leállt a rádióösszeköttetés a központtal. Az utas- és teherszállító gépeket csak a fedélzeti összeütközés-megelőző rendszer mentette meg a katasztrófától. A légiirányítók tehetetlenül nézhették monitorjaikon az egymás felé tartó gépeket.
Karbantartási rutinellenőrzés elmulasztása miatt órákon át szünetelt a rádióösszeköttetés és több száz járatot törölni kellett az Egyesült Államok nyugati részén - közölte egy amerikai légügyi illetékes helyi idő szerint szerdán.

Autómatikus leállás

Los Angeles térségében, Kalifornia északi részén és Nevadában több száz járatot kellett törölni kedden amiatt, hogy a Los Angelestől északra fekvő palmdale-i központban leállt a rádióösszeköttetés a légi irányító központ és a gépek között. A forgalom csak szerdán állt helyre teljesen. Az amerikai légi közlekedési hatóság szerdán közölte: öt olyan esetben vizsgálatot indít, amelyekben két repülőgép túlságosan közel került egymáshoz. A tíz gép közül kettő személyszállító volt. A radarok által közölt adatok szerint két gép irányt változtatott, a pilóták feltehetően az ütközést előrejelző rendszerek figyelmeztetésére tértek el a menetiránytól.

Hamid Ghaffari, a légi irányítók szövetségének helyi elnöke elmondta: a légi irányítók megdöbbenve nézték a radar képernyőjén, amint a két járat egymáshoz közelít a radar képernyőjén, de tehetetlenek voltak. Bekapcsolták a tartalék számítógépes rendszert, de az sem működött.

A légi közlekedési hatóság közölte: az előzetes vizsgálat megállapította, hogy légi irányítási rendszer rádió- és távközlési rendszerének havonta esedékes ellenőrzése nem történt meg. Az ellenőrzés elmaradása esetén a rádiós rendszer bizonyos idő elteltével automatikusan leáll. A tartalék rendszer pedig nem volt kellően beállítva, azért nem működött. Egyelőre nem tudni, miért maradt el a karbantartási ellenőrzés. A vizsgálat folytatódik.