Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Földi irányítás nélkül repültek a gépek Kalifornia felett

2004.09.16. 08:40
Több levegőben tartozkodó gép került túl közel egymáshoz, miután egy karbantartási mulasztás miatt Los Angeles, Észak-Kalifornia és Nevada térségében leállt a rádióösszeköttetés a központtal. Az utas- és teherszállító gépeket csak a fedélzeti összeütközés-megelőző rendszer mentette meg a katasztrófától. A légiirányítók tehetetlenül nézhették monitorjaikon az egymás felé tartó gépeket.
Karbantartási rutinellenőrzés elmulasztása miatt órákon át szünetelt a rádióösszeköttetés és több száz járatot törölni kellett az Egyesült Államok nyugati részén - közölte egy amerikai légügyi illetékes helyi idő szerint szerdán.

Autómatikus leállás

Los Angeles térségében, Kalifornia északi részén és Nevadában több száz járatot kellett törölni kedden amiatt, hogy a Los Angelestől északra fekvő palmdale-i központban leállt a rádióösszeköttetés a légi irányító központ és a gépek között. A forgalom csak szerdán állt helyre teljesen. Az amerikai légi közlekedési hatóság szerdán közölte: öt olyan esetben vizsgálatot indít, amelyekben két repülőgép túlságosan közel került egymáshoz. A tíz gép közül kettő személyszállító volt. A radarok által közölt adatok szerint két gép irányt változtatott, a pilóták feltehetően az ütközést előrejelző rendszerek figyelmeztetésére tértek el a menetiránytól.

Hamid Ghaffari, a légi irányítók szövetségének helyi elnöke elmondta: a légi irányítók megdöbbenve nézték a radar képernyőjén, amint a két járat egymáshoz közelít a radar képernyőjén, de tehetetlenek voltak. Bekapcsolták a tartalék számítógépes rendszert, de az sem működött.

A légi közlekedési hatóság közölte: az előzetes vizsgálat megállapította, hogy légi irányítási rendszer rádió- és távközlési rendszerének havonta esedékes ellenőrzése nem történt meg. Az ellenőrzés elmaradása esetén a rádiós rendszer bizonyos idő elteltével automatikusan leáll. A tartalék rendszer pedig nem volt kellően beállítva, azért nem működött. Egyelőre nem tudni, miért maradt el a karbantartási ellenőrzés. A vizsgálat folytatódik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?