Judit
3 °C
7 °C

Idegesítették a gépek, ezért elvakította a pilótákat

2002.04.19. 14:02
Jogerősen két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a Csongrád Megyei Bíróság pénteken egy nyugdíjas férfit, aki a szegedi repülőtér közelében lévő házának udvaráról rendszeresen tükrözéssel próbálta elvakítani a le- és felszálló gépek pilótáit.
Az 58 éves Savanya Ferencet légi közlekedés biztonsága ellen folytatólagosan elkövetett bűntett miatt - helybenhagyva az első fokú bíróság ítéletét - nyolc hónap fogházra ítélte a megyei bíróság, a büntetés letöltését két év próbaidőre felfüggesztette.

Idegesítették a le- és felszálló gépek

A vádirat szerint az idős férfit nagyon zavarja a háza fölött közlekedő repülők zaja, ezért évek óta nappal tükrözéssel, éjszaka pedig nagy fényerejű reflektorokkal próbálta elvakítani a pilótákat. Egy alkalommal az egyik gép emiatt vészhelyzetbe került, a leszállás majdnem tragédiával végződött, máskor pedig a mentőhelikopter vezetőjének kellett manővereznie, mert az erős fény leszálláskor elvakította - mondták el a tanúk az előző tárgyalásokon.

A pénteki iratismertetéskor elhangzott, hogy 1996-ban indult már eljárás a vádlott ellen, de megszüntették, mert a pszichiátriai szakvélemény Savanya Ferencnél büntethetőséget kizáró elmebetegséget állapított meg. Az újabb büntetőper a tavaly tavasszal tett repülőtéri feljelentés nyomán indult.

A vádlott szerint koncepciós per áldozata

Savanya Ferenc több tárgyaláson is elmondta, hogy az elmúlt években számos országos és helyi hivataltól kért jogorvoslatot helyzetére, de mindenütt elutasították. A pénteki tárgyaláson pedig kijelentette, hogy "koholt vádak" vannak ellene.

A bíróság az ítélet kiszabásánál figyelembe vette, hogy - az újabban készített igazságügyi elmeorvosi szakvélemény szerint - a vádlott beszámíthatósága korlátozott. Az ítélet jogerős.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?