Klaudia
-4 °C
2 °C

Ejtőernyősőket szállított a lezuhant gép

2003.12.17. 15:49
Franciaország dél-nyugati részén, a Pireneusok hegyei közt zuhant le eddig ismeretlen okból egy Casa CN 235 típusú katonai szállítógép. A gyakorlatozás közben szerencsétlenül járt gép személyzete nem menekülhetett. Szerdán egy ukrán katonai helikopter is szerencsétlenül járt, a személyzet mindhárom tagja meghalt.
Hét katona meghalt szerdán, amikor lezuhant velük egy ejtőernyősöket szállító repülőgép a francia Pireneusokban - adta hírül a Reuters francia hivatalos szervekre hivatkozva. A szerencsétlenség gyakorlatozás közben, Franciaország dél-nyugati részén, a spanyol határhoz közeli Ariege régió zord hegyei között történt, helyi idő szerint fél tizenegykor.

Casa CN 235
Casa CN 235
Jacques Chirac francia elnök irodája közleményben fejezte ki sajnálatát a hozzátartozóknak a történtek miatt. "Az elnök nagy sajnálattal vette tudomásul a hét katona életét követelő szerencsétlenség tényét. Ez a baleset tragikus módon emlékeztet mindenkit a katonai pálya kemény kihívásaira, és a bennük rejtőző veszélyekre" - áll a közleményben.

A BBC értesülései szerint a kis, Casa CN 235 típusú szállító repülőgép a közeli Toulouse városából szállt fel, és egy csapat ejtőernyőst vitt fedélzetén kiképzési feladatra. Az eddig ismeretlen okból bekövetkezett szerencsétlenség során az ejtőernyősöknek sikerült elhagyni a gépet, mielőtt az a földbe csapódott volna - közölte a párizsi biztonsági hatóságok szóvivője, hozzátéve, hogy a hét áldozat valószínűleg a gép személyzete volt.

A rendőrség és a helikopteres mentőalakulatok eddig hat holttestet találtak meg, a hetedik áldozat tetemét még keresik. "Ez a hegyvidék vonzza a baleseteket" - nyilatkozott a biztonsági hatóságok szóvivője.

Lezuhant egy katonai helikopter (MTI)
Lezuhant egy katonai helikopter szerdán Ukrajnában, és a személyzet mindhárom tagja meghalt.

A MI-8 típusú szovjet gyártmányú gép rutinfeladatot látott el, amikor Kijevtől északkeletre, Konotop város közelében lezuhant - jelentette a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A baleset okát még nem tudják.

Az ukrán hadsereg a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta állandó anyagi nehézségekkel küszködik, ennek következtében gyakran történik baleset a legkülönfélébb hadfeleszerelési eszközeivel.