József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ítélet a rétsági buszbaleset ügyében

2003.05.29. 12:15
Négy év tíz hónap fogházbüntetésre ítélték jogerősen azt a férfit, aki 2001 novemberében kamionjával egy autóbuszba rohant. A szerencsétlenségben hat ember halt meg. A vádirat szerint a sofőr 92 kilométeres sebességgel haladt Rétság központjában a tragédia előtti pillanatokban.
A Nógrád Megyei Bíróság jogerősen négy év 10 hónap fogházbüntetésre ítélte azt a lengyel kamionsofőrt, aki hat ember halálát okozta, amikor az általa vezetett kamionnal egy a megállóban álló autóbuszba rohant Rétságon 2001 novemberében. Barsi József, a Nógrád Megyei Bíróság szóvivője az MTI-nek csütörtökön elmondta: a megyei bíróság szerdán meghozott ítéletében megváltoztatta az elsőfokú ítélet büntetéskiszabási részét.

Bűnösnek találták

Ismertette: a Balassagyarmati Városi Bíróság tavaly novemberben első fokon négy év fogházra ítélte Robert Markowskit, akit halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében talált bűnösnek. A 33 éves lengyel származású kamionsofőrt a városi bíróság mellékbüntetésként öt év közúti járművezetéstől eltiltásre ítélte. Akkor az ügyész a főbüntetés súlyosbításáért, a vádlott és védője a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

Néhány másodpercre elaludt

A szóvivő közlése szerint a Nógrád Megyei Bíróság másodfokú, jogerős ítéletében a bűnösség és a mellékbüntetés tekintetében helyben hagyta a városi bíróság ítéletét. A vádirat szerint a lengyel kamionos óránként 92 kilométeres sebességgel haladt 2001. november 20-án Rétság központjában. Néhány másodpercre elaludt, és előbb egy autónak, majd a járdán végighaladva a buszmegállóban várakozó távolsági autóbusznak ütközött.

A járdán tartózkodó, illetve az autóbuszra felszálló utasokat ütötte el. A baleset következtében öten a helyszínen meghaltak, egy nő a kórházba szállítás után, decemberben halt bele sérüléseibe. A balesetben további 12 ember sérült meg.